fbpx Bruk av avføringsmidler på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Bruk av avføringsmidler på sykehjem

Nesten alle med normal avføringsfrekvens og konsistens rapporterte allikevel kroniske plager.

Tidligere studier har vist at avføringsproblemer forekommer relativt ofte hos beboere på sykehjem. Derfor var forskerne interessert i å undersøke om behandlingen for avføringsproblemer virker, beskrive eventuelle forskjeller mellom ulike behandlingsregimer, samt finne faktorer som var relatert til normal tarmtømming hos beboere på sykehjem.

Problemstillingen ble undersøkt i en tverrsnittsstudie hvor beboere ved sykehjem i Oppland og Hedemark i 2008–2009 deltok. Beboere over 60 år og som brukte avføringsmidler regelmessig eller sporadisk ble rekruttert til studien. Tretten av 24 sykehjem var interessert i å delta. Dette omfattet 31 sykehjemsavdelinger med 647 beboere. Av 266 som samtykket til deltakelse brukte 197 avføringsmiddel og ble inkludert i studiens utvalg. Sykepleiere og hjelpepleiere ved sykehjemmene samlet inn data om pasientenes sosiodemografiske bakgrunn, ADL-funksjoner, bruk av medikamenter inkludert ulike type avføringsmidler, tarmfunksjon og avføring. Normal defekasjon ble definert som avføring fra tre ganger per uke til tre ganger per dag og en konsistens tilsvarende en skåre på mellom 3–5 på Bristol Stool Form Scale. Alderen på deltakerne varierte fra 67–103 år med et gjennomsnitt på 86 år. Syttifem prosent var kvinner.

Blant beboerne i utvalget brukte 82 prosent avføringsmiddel regelmessig. De hyppigst brukte midlene var laktulose (64 prosent), natriumpikosulfat (21 prosent) og bisakodyl (12 prosent). De fleste med normal tarmfunksjon (97 prosent) oppga vedvarende plager som følelse av ufullstendig tømming, følelse av forstoppelse og at defekasjon måtte fremkalles manuelt. En multivariat analyse viste at god ernæringsstatus, en tidligere eller nåværende kreftdiagnose eller angst/depresjon var relatert til tarmfunksjon. Forskerne konkluderte med at behandling av obstipasjon hos sykehjemsbeboere var utilfredsstillende

 

Kommentar:

Studien beskriver et viktig tema med stor aktualitet for beboere i sykehjem. På grunn av relativt lav deltakerandel er funnenes representativitet noe usikker. Mens studien belyser bruken av medikamenter ville det også vært interessant om bruken av andre relevante tiltak for å forebygge og behandle obstipasjon var beskrevet.

 

Referanse

Fosnes GS, Lydersen S, Farup PG. Effectiveness of laxatives in elderly–a cross sectional study in nursing homes. BMC Geriatr 2011;11:76.

 

Presentert og kommentert av Anners Lerdal, redaktør i Sykepleien Forskning og seniorforsker ved Lovisenberg diakonale sykehus og OUS.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse