fbpx – Koronaapplausen har ikke ført til noen endringer for sykepleierne Hopp til hovedinnhold

– Koronaapplausen har ikke ført til noen endringer for sykepleierne

Bildet viser Hedda Wisløff

– Pandemien er over. Alt er tilsynelatende tilbake til normalen. Likevel føler jeg meg utslitt, utbrent og ulykkelig, skriver Hedda Wisløff.

Jeg er 24 år og jobber som sykepleier. Å jobbe med mennesker har jeg alltid opplevd som givende og spennende, og etter en sommerjobb som pleieassistent i hjemmesykepleien søkte jeg på sykepleierutdanningen.

Jeg ble ferdigutdannet i 2020, rett inn i koronapandemien. Jeg begynte å jobbe som sykepleier på en sykehusavdeling, og etter hvert også i hjemmesykepleien i kommunen.

Det har ikke skjedd en eneste synlig endring.

I to år har jeg tatt et ekstra tak, stått på og gjort en dugnadsjobb for hele Norge sammen med alle de andre flotte sykepleierne. Vi har virkelig gjort en innsats, og hatt et håp om at alt skal bli mye bedre når pandemien er over. Likevel føler jeg meg utslitt, utbrent og ulykkelig i yrket, for det har ikke skjedd en eneste synlig endring. 

Dårlig bemanning, for mange oppgaver

Det er lite forskjell på lønningene, det blir flere og sykere pasienter, det er et stort antall sykepleiere som er sykemeldt av utbrenthet, og det er flere og flere sykepleiere som vurderer å slutte.

Den applausen og takknemligheten sykepleierne fikk under koronapandemien, har ikke kommet til uttrykk på noe som helst vis nå som pandemien er over. 

Det er fortsatt dårlig bemanning, altfor mange arbeidsoppgaver på sykepleierne, lite tid til å spise og ta pauser, og en følelse av at man ikke strekker til og ikke får gjort det man som sykepleier har utdannet seg til å gjøre.

Uholdbar jobbhverdag

Selv om vi skriver avvik når det skjer uønskede hendelser som går ut over pasientene eller helsen til de ansatte, så skjer det ingen endring, for de endringene bestemmes av noen som ikke engang vet hvordan arbeidshverdagen og arbeidsvilkårene er. Nå har vi ventet en hel pandemi i håp om at store endringer vil skje, og så skjer det ingenting …

Det hjelper ikke med flere nyutdannede sykepleiere når folk slutter etter få år på grunn av en uholdbar jobbhverdag.

Det hjelper ikke med flere studieplasser dersom det ikke blir opprettet flere stillinger. Det hjelper ikke med flere nyutdannede sykepleiere når folk slutter etter få år på grunn av en uholdbar jobbhverdag. Det må skje en endring, og det må skje nå!

Jeg er ingen politiker, men en sykepleier som opplever frustrasjon over at det som bestemmes, ikke utgjør en forskjell for oss som jobber «på gulvet».  

En helt forferdelig vakt på jobb førte til at jeg skrev dette innlegget. Jeg legger vanligvis ikke ut slike innlegg på Instagram, men jeg ser ikke hva annet jeg kan gjøre for å bidra til en endring av det yrket jeg virkelig er glad i, men som jeg nå etter to år vurderer å slutte i.

Innlegget ble først publisert på Hedda Wisløffs Instagramkonto.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse