fbpx Minneord over Finn Nortvedt Hopp til hovedinnhold

Minneord over Finn Nortvedt

Vi takker Finn for verdifullt og svært hyggelig samarbeid i mange år. Hans brennende engasjement for sykepleiefaget og interessen for formidling vil fortsette å inspirere oss, studenter og undervisere i sykepleieutdanningen.

Finn Nortvedt har gått bort etter lengre tids sykdom. 12. juni ble han 70 år. 19. juni i år døde han.

Finn jobbet i en årrekke som fagkonsulent for sykepleieredaksjonen i Gyldendal. Finn hadde et stort talent for å identifisere og inspirere fagpersoner som kunne bidra som lærebokforfattere på nye og reviderte læreverk. Han var også idérik og kreativ når det gjaldt utvikling av ny faglitteratur og en svært god og kritisk leser av manus.

Finn var opptatt av at sykepleiefaglig litteratur skulle dekke alle deler av sykepleiefaget samtidig som det skulle være praktisk, klinisk og pasientnært. Finn mistet aldri synet på viktigheten av å forstå pasienters opplevelse av å være syk og utøve sykepleien med dette som utgangspunkt.

Inspirert av Maurice Merleau-Pontys filosofi om kroppslig opplevelse og den levde kroppen var Finn spesielt opptatt av den relasjonelle samhandlingen mellom sykepleier og pasient og hva som er grunnleggende og god sykepleie. Han brukte siden egne sykdomserfaringer til å reflektere rundt pasienters sårbarhet og hva det vil si å være fullstendig overgitt sykepleierens kompetanse.

Finn Nortvedt var fagredaktør og forfatter i det store læreverket Grunnleggende sykepleie (2012–2016) sammen med Nina Jahren Kristoffersen, Eli-Anne Skaug og Gro Hjelmeland Grimsbø. Han skrev i tillegg flere artikler og lærebøker for sykepleierutdanningen: Finn Nortvedt og Per Nortvedt: Smerte – fenomen og forståelse (2001), Finn Nortvedt og Jan Ove Nesset: Smertelindring – utfordring og mulighet (2008), Per Nortvedt og Finn Nortvedt: Smerte – fenomen og etikk (2018).

Gjennom sitt arbeid har Finn påvirket sykepleiefaget i Norge slik vi kjenner det i dag og har bidratt sterkt til at sykepleierutdanningen kan tilby lærebøker i sykepleie på norsk av høy faglig kvalitet.

Fakta
Finn Nortvedt

Nortvedt hadde doktorgrad i sykepleie og var dosent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå Oslomet storbyuniversitet) samt at han var studieleder og førsteamanuensis ved avdeling for sykepleierutdanning.

I en årrekke underviste Nortvedt studenter i sykepleie.

Finn Nortvedt har redigert, forfattet og medvirket i en rekke lærebøker i sykepleiefaget.

I 2012 fikk han påvist kreft og ble operert med etterfølgende og livstruende komplikasjoner. Det forteller han om i dette portrettintervjuet i Sykepleien.

Han fikk også parkinson. I 2017 publiserte Sykepleien denne reportasjen om hans operasjon.

I 2017 portretterte Sykepleien Finn og tvillingbroren Per Nortvedt, som begge er sykepleiere med doktorgrad.

Finn Nortvedt har også skrevet en rekke tekster til Sykepleien:

Fagessay i 2015: Kan smerte defineres?  

Fagartikkel om fantomsmerter, 2011: Innelukket i smerte – utestengt fra verden

Debattinnlegg, 2018:

Fagfellevurdert forskningsartikkel, 2009: Når smerte blir lidelse  

Essay i 2014: Når sykepleie redder liv, om egen sykdom

Kilde: Sykepleien

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse