fbpx Min 80-årige mamma føler seg trygg og ivaretatt Hopp til hovedinnhold

Min 80-årige mamma føler seg trygg og ivaretatt

Bildet viser Kristin Ruud og hennes mor

Mitt møte med Drammen kommunes tilbud til hjemmeboende eldre står til terningkast 6. Jeg er rett og slett imponert. Og min 80-årige mamma? Hun kjenner seg trygg og ivaretatt, skriver Kristin Ruud

Da min mann og jeg fant drømmehuset i Svelvik i fjor, brukte vi ikke mange minuttene på å bestemme oss for å flytte fra hovedstaden. Elendig busstilbud til tross, vi stortrives.

Men tilbake i Bærum hadde jeg en mor som har ulike helseplager. Så da det dukket opp en lettstelt leilighet med sjøutsikt og terrasse, foreslo vi at min mor også kunne flytte til Svelvik. I mars kunne hun feire 80-årsdagen sin som ny innbygger i Drammen kommune.

Umiddelbar tillit

Vår erfaring med eldreomsorgen for hjemmeboende eldre i Bærum var ikke god. Der var det verken empati eller hjelp å hente for mamma. Og hjelp trenger hun. Men som nye innbyggere i Drammen kommune måtte vi å finne ut hva kommunen kunne tilby mamma.

Jeg tok kontakt med hjemmetjenesten og møtte verdens hyggeligste sykepleier, Hilde. Så blid og imøtekommende at jeg fikk umiddelbar tillit. Vi ble vi enige om at hjemmebesøk kanskje var stedet å starte, forutsatt at min mor ville det. Så da mamma tok kontakt, ble hun og Hilde enige om dato for hjemmebesøk. Jeg, som datter, skulle også være med.

Enige om tiltak

Dagen for møtet kom. Hilde tok seg tid til å bli kjent med mamma. Spurte om livet mamma hadde hatt. Ikke bare slik overflatisk «hva har du jobbet med», men hvordan hun hadde hatt det i livet, på godt og vondt. Pluss at mamma fikk en streng pekefinger for manglende sklisikring av teppene på gulvet.

De ble enige om en del tiltak, og mamma fikk hjelp til hvordan hun kunne søke om hjelp til praktisk bistand. De snakket om andre hjelpemidler og om helsen hennes.

Går slag i slag

Nå går det slag i slag. Hilde følger opp med fastlegen. En fysioterapeut kommer på besøk. Ergoterapeut er varslet. Og forrige uke dukket lederen for fysioterapeuten opp. Hun var litt urolig for mamma og ville be om tillatelse til å kontakte mammas fastlege for å be han skynde på en henvisning til sykehuset. Og her om dagen ringte Hilde for å fortelle at hun skulle på ferie, men mamma var ikke glemt. De skulle følge opp det de hadde blitt enig om.

Mamma er så glad. Hun kjenner seg så trygg. At hun vil bli ivaretatt hele veien, også om helsa skulle skrante enda mer. For mamma er det viktig at jeg skal kunne komme på besøk fordi jeg har lyst og ikke fordi hun må ha hjelp til noe.

Fine ansatte

Alle vi har vært i kontakt med så langt er ansatt i Drammen kommune. Vi kjenner til at vi kan velge et privat firma til å gi praktisk bistand. For oss kjennes det både trygt og sikkert at de som har oppfølgingen med praktisk bistand, er kollegene til Hilde og de andre fine ansatte i hjemmetjenesten.

Min eneste bekymring nå er at mamma, litt svimmel og ustødig, kan falle når hun skal gå av bussen. For hvem er det som har fått ideen om at vi i Svelvik må bruke regionbusser med bratte trappetrinn som bybuss. Det har vi ikke funnet ut av. Det er lite eldrevennlig!

Innlegget ble først publisert i Drammens Tidende.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse