fbpx Sammen om en trygg alderdom Hopp til hovedinnhold

Sammen om en trygg alderdom

I 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. Derfor har regjeringen lagt frem eldrereformen Bo trygt hjemme. Vi må legge bedre til rette for at eldre i Norge kan ha en aktiv og trygg alderdom.

I 2023 skriver vi folkehelsehistorie! Vi er over én million alderspensjonister, og for første gang er vi to generasjoner eldre samtidig. Det er en velferdspolitisk seier, og vi skal videre. Samfunnet skal bli mer aldersvennlig, vi skal fortsette å utvikle gode helsetjenester og vi skal stå fast på en politikk som reduserer sosial ulikhet. Det er vår oppgave å bidra til at alle kan leve lange, gode liv.

Mange eldre har bedre helse og mer ressurser enn tidligere. Noen er friske, bor hjemme og bidrar med fullt engasjement i lokalmiljøet sitt. Andre er pleietrengende og trenger bolig med bemanning. Uavhengig av situasjon er fellesnevneren at alle har samme behov for å kjenne på trygghet, fellesskap og mestring.

Felles ansvar

For å møte samfunnsendringene har regjeringen lagt frem eldrereformen Bo trygt hjemme. Den skal bidra til et aldersvennlig samfunn der flest mulig opplever mestring og fellesskap samtidig som alle skal være trygge på å få hjelp når behovet oppstår. For at vi skal lykkes med å involvere hele samfunnet, har reformen fire innsatsområder:

  • Levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet, fellesskap og folkehelse
  • Tilpassede botilbud og mulighet for å bo trygt i eget hjem lenger
  • Kompetente og myndiggjorte medarbeidere
  • Trygghet for brukere og støtte til pårørende

 Levende lokalsamfunn

Grunnlaget for god helse legges først og fremst utenfor helse- og omsorgssektoren. Det første innsatsområdet handler derfor om å utvikle levende og aldersvennlige lokalsamfunn.

Regjeringen lanserer som en del av reformen Program for et aldersvennlig Norge i 2030. Programmet skal bidra til flere sosiale møteplasser, aldersvennlig transport, aldersvennlig frivillighet og planlegging for den alderdommen du selv ønsker deg. Senteret for et aldersvennlig Norge får ansvar for å gjennomføre programmet gjennom nettverk med kommuner og samarbeid og partnerskap med næringsliv og frivillighet.

Tilpassede botilbud

De fleste eldre ønsker å bo i eget hjem og i sitt nærmiljø så lenge som mulig, også når helsa skranter. Regjeringen legger derfor frem et eget eldreboligprogram. Programmet skal ha tiltak rettet mot enkeltmennesker, byggebransjen og kommunene. Målet er en moderne og målrettet boligpolitikk for eldre. Det handler om at boligene som er bygget fungerer godt. Og at vi tenker nytt om boligløsninger.

Et annet viktig tiltak er å legge til rette for å bygge flere trygghetsboliger og andre aldersvennlige boliger. Det er et helt nytt grep som svarer på ønske om tilrettelagte boliger med fellesarealer og enkle tjenester tett på.

Kompetanse og myndiggjorte medarbeidere

Fagfolk er vår viktigste ressurs. Vår evne til å gi gode helsetjenester starter og slutter ved sykepleiere, helsefagarbeidere og alle de andre fagfolkene i vår felles helsetjeneste.

Vi skal utvikle et trygt og godt arbeidsliv for alle fagfolk, hvor hele og faste stillinger er standarden. Sandsli bo- og omsorgssenter i Bergen er et godt eksempel. Der jobber alle sykepleiere og helsefagarbeidere i hele faste stillinger, og de har jobbet systematisk med god oppgavedeling. En slik måte å jobbe på er helt i tråd med regjeringens tillitsreform.

Løsningene utformes lokalt og bygger opp under de nødvendige grepene knyttet til bedre organisering, god ledelse og riktig oppgavedeling på tvers av personellgrupper. Vår regjering er garantisten for et trygt og godt organisert arbeidsliv der alle får brukt sin kompetanse til det beste for pasienten og brukeren.

Utvidelse av TØRN-prosjektet og en tredobling av finansieringen viser at vi prioriterer dette. Vi gjør nå TØRN til et nasjonalt program for hele helse- og omsorgstjenesten i samarbeid med KS (kommunesektorens organisasjon) og sykehusene. Tørn innebærer forsøk med nye arbeids- og organisasjonsformer. Et viktig mål er flere heltidsstillinger.

Trygghet for brukere og støtte til pårørende

Selv om de fleste eldre klarer seg fint på egen hånd, trenger alle at fellesskapet stiller opp ved behov. De som trenger en sykehjemsplass eller heldøgns omsorg, skal få det.

Et viktig grep i reformen er den nye hjemmetjenesten. Vi vil at tjenestene jobber mer helsefremmende og forebyggende. Regjeringen ønsker også mer kontinuitet og forutsigbarhet for den enkelte bruker og for fagfolkene. Eldre skal forholde seg til færre ansatte, og vi vil utrede modeller for faste team i hjemmetjenesten. Vi skal også se på hvordan vi kan utarbeide en nasjonal aktivitetsgaranti for eldre som skal sikre at alle har mulighet til å ha et aktivt liv i fellesskap med andre.

I tillegg skal de som er rundt ivaretas – ikke slite seg ut. Vi må hjelpe de som hjelper. Mange pårørende ønsker en bedre dialog med kommunen om en god oppgavefordeling slik at de kan bruke sine ressurser best mulig.

Nytt kapittel for eldrepolitikken

Bo trygt hjemme er en bred reform. Den handler om vår felles helsetjeneste, kulturlivet, frivilligheten, samferdsel og om deg og meg. Med reformen gir vi eldrepolitikken en ny giv. Det er nødvendig nybrottsarbeid å bygge et aldersvennlig samfunn med små forskjeller og store muligheter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse