fbpx Akuttberedskapen ved Nordlandssykehuset Lofoten kan ikke legges ned Hopp til hovedinnhold

Akuttberedskapen ved Nordlandssykehuset Lofoten kan ikke legges ned

Bildet viser de fire innleggsforfatterne på jobb. Fra venstre: Telma Lång Larsen, Marylen Knudsen Møkleby, Hildegunn Bakkejord og Espen Hansen Sivertsen.

Det er uforsvarlig å legge ned akuttberedskapen på grunn av geografi og værforhold. Vi er et av få sykehus her i landet som har tilholdssted på en øy. Sykehuset vårt berger liv.

Vi er fire sykepleiere som er fast ansatt ved Nordlandssykehuset Lofoten, henholdsvis på akuttmottak/overvåkning og anestesiavdelingen. Vårt daglige virke er å ta del i behandlingen som blir gitt alle pasienter som ankommer sykehuset, både planlagte og akutte innleggelser.

I akuttmottaket tar vi imot alle som innlegges for øyeblikkelig hjelp. Det utgjør litt i overkant av 3000 pasienter i året. Her stabiliseres pasienten, det startes opp behandling, og i de aller fleste tilfellene ferdigbehandles pasienten. 

Det handler om liv

Vi ser med vantro og frykt på at det på nytt er oppe til vurdering å legge ned akuttberedskapen i vårt øyrike.  Vi ønsker å komme på banen for å fremme vår bekymring. Dette er vår arbeidshverdag, hver dag, hele året, hver årstid, uansett vær og vind.

For oss er ikke søkelyset på tall, økonomi og statistikk. For oss handler det om et menneskes liv, noens pårørende, den enkeltes trygghet og sikkerhet. Det er selve livet det handler om.   

Sykepleiere, operasjonssykepleiere, anestesilege, anestesisykepleier, radiografer, bioingeniører, jordmødre, gynekolog, kirurgiske og medisinske leger jobber sammen i team for å ivareta og stabilisere pasienten på best mulig måte.

Teamene kommer sammen ved hjertestans, traumealarm, slagalarm, keisersnitt, kritiske situasjoner med fødende eller nyfødt barn og dårlige medisinske voksne og barn. Dette er godt etablerte team der alle kjenner sin oppgave. Enkelte av teamene blir kalt ut på ukentlig, om ikke daglig, basis. Disse teamene redder liv.

Er ikke forsvarlig

Vi har et godt fagmiljø. Kvaliteten er høy, og vi øver jevnlig gjennom året. Her i Lofoten er vi gode på det vi gjør. Vi har dyktige fagfolk og en oppdatert utstyrspark for å løse daglige oppgaver.   

Dersom akuttberedskapen blir fjernet, vil ikke disse teamene kunne fungere slik de skal. Et av hovedargumentene til Helse Nord er at bemanning er utfordrende. Har Helse Nord tenkt gjennom at dersom akuttberedskapen fjernes, vil det bli svært vanskelig å beholde og rekruttere bemanning?

Pasienter vil uansett fortsette å skade seg, få komplikasjoner under fødsel og bli alvorlig syke selv om vi ikke har anestesi og kirurger på vakt.

Vi som står igjen «på gulvet», vil ikke være komfortable med å stå igjen og se på at pasienter med massivt blodtap dør. Eller at de får blodforgiftning fordi tarmen er gått hull på, eller at de blør i hjel fordi helikopter eller fly faktisk trenger tid til å komme seg til Lofoten. Vi vil ikke være komfortable med å se på at barnet i mors mage dør fordi vi ikke har noen som kan utføre akutt keisersnitt. Eller at ustabile pasienter med truet luftvei som trenger intubasjon og respiratorbehandling, ikke får hjelp fordi vi ikke har anestesilege eller kirurg i beredskap.

Dette er ikke forsvarlig og direkte livsfarlig for Lofotens befolkning og alle våre besøkende. Vi nekter å bli satt i slike situasjoner. For slike situasjoner oppstår uansett tid på døgnet, vær og vind.

Helsepersonell trenger også trygghet

Vi som helsepersonell er gjensidig avhengig av hverandre for å kunne yte nødvending hjelp til en pasient. Pasienter trenger den tryggheten som akuttberedskapen gir, men det trenger virkelig også de ansatte.   

Vi vet at det ikke er en selvfølge at vi kommer oss med flyet til Bodø. Fergene er ofte innstilt, og vi kan bli stående og vente ved stengte bruer. Vi vet også av erfaring at ambulansefly og -helikopter heller ikke kan lande i all slags vær. Altså er vi isolert her ute i havgapet for en periode, og på sykehuset har det blitt berget liv på slike dager – mange ganger.   

NLSH Lofoten har et pasientgrunnlag på rundt 24 000. Da er ikke alle turistene som kommer til Lofoten året rundt, tatt i betraktning. Turismen i Lofoten øker. Vi har helårsturisme, og de kommer i alle aldre.

Aktiviteter som fjellgåing, klatring, surfing, sjøliv og skikjøring genererer dessverre ikke bare glede og moro, men også skader. Dette er skader som vi stort sett kan behandle på sykehuset lokalt, men vi tar oss også av større skader som krever stabilisering før pasienten videreføres til et større sykehus.   

Må stå inne for forsvarlighet

Lofoten har også de siste årene opplevd en økt tilflytting av familier som kommer for å bli. Det er svært givende og viktig for samfunnet vårt. Arbeidskraften trengs for å kunne fortsette å utvikle Lofoten innen ulike fagfelt.

For familier med barn er det svært viktig å kunne ha trygghet om at hjelpen er der hvis ulykker eller sykdom rammer barna. Mange velger også bevisst å bosette seg et sted hvor de er nær et sykehus.  

Vi er stolte av jobben vi gjør og den hjelpen vi kan tilby i dag – døgnet rundt. Faglig og forsvarlig hjelp kan gi befolkningen trygghet til å leve sine liv her. Vi ønsker på ingen måte å fortsette i denne jobben dersom resultatet er nedlegging av viktige funksjoner. Da kan vi ikke lenger stå inne for forsvarligheten av driften.

Tidligere vurderinger som er gjort, viser at det er uforsvarlig å legge ned akuttberedskapen på grunn av geografi og værforhold. Vi er et av få sykehus her i landet som har tilholdssted på en øy. Sykehuset vårt berger liv, og den brutale sannheten er at uten denne funksjonen vil flere liv i Lofoten gå tapt. Dette går vi ikke med på. La Lofotens befolkning få ro rundt dette nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse