fbpx Brenden: Derfor stiller jeg til valg i forbundsledelsen Hopp til hovedinnhold

Brenden: Derfor stiller jeg til valg i forbundsledelsen

Norsk Sykepleierforbund.Foto: Marius Fiskum Kai Øivind BrendenNestleder

Som tillitsvalgt på de fleste nivå i organisasjonen og med flere verv utenfor NSF har jeg med meg bred erfaring inn i forbundsledelsen. Erfaringer som har vist seg nyttige.

I inneværende periode har vi sammen satt sykepleie, ledelse og nødvendigheten av å ta vare på folkene i helsetjenesten på agendaen. NSF har arbeidet seg til en posisjon hvor vi blir lyttet til!

Når jeg velger å stille til valg som nestleder i en ny periode, er det fordi jeg er sterkt motivert til å følge opp dette arbeidet! Jeg ønsker å bidra til at vi innkasserer viktige seire for NSFs medlemmer som vi i perioden har rådet grunnen for.

Det jeg ønsker å bidra med

I lederteamet har vi etablert en strategi hvor vi har utviklet og prioritert argumenter og løsninger til det beste for medlemmer, helsetjeneste og samfunn. Som følge av koronapandemien måtte vi omprioritere og endre fokus. Det gjorde også at vi så at noen av strategiområdene måtte forsterkes. Beredskap ble et mer sentralt tema. Å beholde og rekruttere ble for alvor satt på dagsorden. Behov knyttet til ledelse ble mer essensielt. Alle områder jeg ønsker å bidra videre i satsing på:

  • Ledere må sikres rammebetingelser og fullmakter til å gjøre jobben sin. Ledere er de viktigste endringsagentene vi har. De må få tillit til å løse oppdraget sitt og kontrollspenn som er forsvarlige. I dag er helsetjenesten i for stor grad toppstyrte. Jeg vil bidra til en tydelig satsing på ledelse og ledere i kommende periode.
     
  • Å ta vare på folkene krever gode ledere og tillitsvalgte. Arbeidet med å sette HMS, lønn og arbeidsvilkår må stå høyt på agendaen. I dag opplever mange ansatte å ikke bli satt pris på eller tatt for gitt. Gjennom forhandlinger, politisk påvirkning, god tillitsvalgtopplæring og ledersatsing bidrar NSF til å sikre at ansatte blir tatt vare på. I rolle som nestleder, ønsker jeg å bidra til videre innsats innen dette området.
     
  • Organisering av helsetjenestene er et viktig tema. Helsetjenestene må organiseres rundt pasienten. Samhandling mellom tjenestenivåene må bli bedre. Fremtidens pasienter vil ha komplekse omsorgsbehov. De må møtes med høy og riktig kompetanse som er i stand til å møte de utfordringene helse- og omsorgstjenestene står overfor i årene som kommer. Vår løsning er å tenke tverrfaglige team rundt pasienten, ledet av sykepleiere. Sykepleiere har grunnleggende kompetanse til å ivareta hele pasienten, men også kompetanse til å vurdere når det er behov for å koordinere involvering av ytterligere kompetanse. Dette er viktig og spennende tema som jeg håper å få jobbe mer med fremover.
     
  • Det samme gjelder ansvars- og oppgavedeling. Fordeling av oppgaver og ansvar er en het potet. Det er på tide at debatten strammes opp. Pasientens behov for kompetanse må være utgangspunktet. Oppgaver og ansvar ivaretas av de som er best egnet. Sykepleieren besitter unik observasjons-, vurderings- og handlingskompetanse. Så betyr ikke det at ikke andre yrkesgrupper også representerer viktig kompetanse. Tvert imot. Men vi må som Blix og Moholt tar til orde for i Dagens Medisin; vi må endre måten vi snakker om personellbehov i tjenesten. Helse og omsorgstjenesten må omtales som slik den er – en sektor som krever høy kompetanse. Problemet med å rekruttere riktig kompetanse kan ikke løses gjennom å erstatte den med annen eller lavere kompetanse.
     
  • På samme måte kan teknologi, dersom den utvikles i tett samarbeid med de som skal bruke den, bidra til å gode tjenester og gode arbeidsdager for ansatte. Teknologi kan være nyttig i oppfølgning og overvåkning av pasienter, slik at helsepersonell kan prioritere sin tid de pasientene som trenger det mest. Det vil også bidra til at pasienter kan få mer av sin behandling nær eller i hjemmet. Strukturert og standardisert dokumentasjon vil dessuten bidra til lettere å analysere behovet for sykepleiere.

Må fortsette å holde trykket oppe

Vi er godt i gang med å etablere politikk og løsningsforslag for disse viktige områdene. Det er oppløftende når vi erfarer at mange – både politikere og arbeidsgivere – snakker om de samme tiltakene som oss. Jeg vil være med og bidra til at vi fortsetter å holde trykket oppe der vi nå begynner å ha gjennomslag.

Det vil bli endring i teamet rundt forbundsleder. Det kan være klokt å også ha kontinuitet i hennes team. Noen som kjenner strategiene og måten vi tenker på sammen – samtidig som det kommer nye og spennende tanker inn i teamet.

Som tillitsvalgt på de fleste nivå i organisasjonen og med flere verv utenfor NSF har jeg med meg bred erfaring inn i forbundsledelsen. Erfaringer som har vist seg nyttige. Jeg har analytiske og strategiske egenskaper jeg mener kommer NSF til nytte i rollen som nestleder. NSF vil ikke nå frem i et samfunn med mange forventninger og krav uten at vi også ser utover egne interesseområder.

Det ønsker jeg å fortsette å bidra til i kommende periode. Jeg vil gjennom en tydelig og strategisk rolle bidra til NSFs arbeid for å sikre at våre helsetjenester er bygget for fremtiden – på pasientens, helsepersonellets og samfunnets premisser – ikke økonomi alene.

Godt valg!

Kai Øivind Brenden er én av fem kandidater til nestledervervet i NSF. De øvrige fire kandidatene er: Trine Bruseth Sevaldsen, Ragne Quinteros, Gro Lillebø og Hanne Charlotte Schjelderup. Deres innlegg kan du lese nedenfor. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse