fbpx Helsepersonell vil ha fem ting på plass for at innbyggerne skal bo trygt hjemme Hopp til hovedinnhold

Helsepersonell vil ha fem ting på plass for at innbyggerne skal bo trygt hjemme

Bilde viser Trude Hartviksen

Skal vi bo trygt hjemme, trengs det en omfattende omstrukturering av kommunenes helse- og omsorgstjenester. De ansatte peker på fem områder som bør prioriteres.

Både Leve hele livet – kvalitetsreformen for eldre, som ble lansert av forrige regjering, og Bo trygt hjemme-reformen, som ble lansert av dagens regjering, løfter frem betydningen av at eldre får støtte til selv å mestre eget liv.

Eldre skal kunne leve et aktivt liv og oppleve trygghet ved å bo i eget hjem.

Samtidig flyttes flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten og institusjonstjenesten til tjenester som utøves i innbyggerens eget hjem.

Stadig mer komplekst

Det betyr flere spesialiserte oppgaver og en radikal økning i kompleksitet for de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Så langt har prosessen vært gjennomført uten en tilsvarende satsing på kompetanseutvikling og ressursmessig prioritering.

Senter for omsorgsforskning har tidligere i år laget en kunnskapsoppsummering om hva eldre selv mener må til for å kunne bo trygt hjemme. Nå har vi også laget en kunnskapsoppsummering om hva ansatte i helse- og omsorgstjenestene mener må til for å sikre trygge kommunale hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester.

Omstrukturering kreves

Kunnskapsoppsummeringen er basert på 15 vitenskapelige studier fra Skandinavia. De er publisert i 2018–2023.

Behovene de ansatte mener må til for å sikre trygge tjenester, kan deles i fem områder:

  1. Personsentrert tverrfaglig samarbeid
    Det trengs omfattende endringer i organisasjonsstrukturen til kommunale hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester for å kunne gi personsentrert kommunikasjon og omsorg med en helhetlig forebyggende tilnærming. Det betyr en tydelig ansvarsavklaring, teamorganisering, tilrettelegging og koordinering for et tillitsbasert tverrsektorielt og tverrfaglig samarbeid.
     
  2. Kompetanseutvikling
    Når flere spesialiserte oppgaver med høyere kompleksitet overføres til de kommunale hjemmebaserte tjenestene, må en tilsvarende satsing på kompetanseheving gjennomføres.
     
  3. Organisatorisk stabilitet og fleksibilitet
    Vi har behov for tjenester med større stabilitet, en tydelig struktur og forutsigbarhet, retningslinjer og prosedyrer, et forenklet dokumentasjonssystem og et velfungerende avvikssystem. Men det må også være rom for kreativitet og innovasjon samt å kunne håndtere uforutsette situasjoner. Vi trenger en heltidskultur og en forbedringskultur basert på kompetanse og engasjement.
     
  4. Tillitsbasert ledelse
    Ledelse av kommunale, hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester er omfattende, utfordrende og komplekst. Det fordrer tett lederstøtte med samtidig frihet til å ta egne beslutninger. Det anbefales en tillitsbasert ledelsesform med humor og latter, hvor ansatte opplever å bli sett med lederverktøy som støtter refleksjon og dialog.
     
  5. Ressursfordeling
    Økte arbeidsoppgaver overføres til en kommunal, hjemmebasert helse- og omsorgstjeneste som allerede er overbelastet med oppgaver, regulert av tidsbegrensninger og som opplever bemanningsutfordringer og høy utskiftning. Det kan utgjøre en fare for pasientsikkerheten hvis ikke ressurser omfordeles og prioriteres til disse tjenestene i takt med oppgavene.

Temaområdene i kunnskapsoppsummeringen viser behovet for gjennomgående utviklingsprosesser i kommunale, hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester. Kort sammenfattet kan dette beskrives som profesjonalisering og bedre samlet ressursutnyttelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse