fbpx Nedlegging av psykiatrisk døgnavdeling i Mosjøen: – Det er et tap for hele Helgeland. Det kan vi ikke sitte stille og akseptere Hopp til hovedinnhold

Nedlegging av psykiatrisk døgnavdeling i Mosjøen: – Det er et tap for hele Helgeland. Det kan vi ikke sitte stille og akseptere

Bildet viser Vidar Steffensen

Både somatiske og psykiatriske helsetilbud er helt nødvendige for samfunnet. Vi må forhindre avviklingen av disse helt grunnleggende og kritiske samfunnsfunksjonene i Nord-Norge.

Helse Nord har foreslått å legge ned allmennpsykiatrisk døgnavdeling for voksne i Mosjøen, og med det redusere både antall døgnplasser på Helgeland og nærheten til befolkningen. Fagmiljøet raseres. Forslaget baserer seg på en forhastet og utilstrekkelig utredning.

Døgnavdelingen for voksne utgjør hjertet av det psykiatriske tilbudet i Mosjøen og er et av de største og viktigste fagmiljøene innen psykiatri i Nord-Norge. Avdelingen har hele 14 døgnplasser for pasienter fra hele Helgeland. Arbeidsgruppe 2 har nå foreslått å legge ned hele avdelingen for å finansiere oppbyggingen av 9 plasser i Mo i Rana.

Bakgrunnen er den samme som for debatten rundt akuttfunksjonene: Helse-Nord skal skape robuste og bærekraftige helsetjenester til befolkningen, og rekrutteringsevnen må forbedres.

Skyter seg selv i foten

Akkurat som med sykehuset i Gravdal, så er døgnavdelingen i Mosjøen bemannet, og det finnes per i dag ikke utfordringer med rekruttering som skulle tilsi at driften må legges ned. I dette tilfellet har arbeidsgruppen ikke vurdert bemannings- og rekrutteringssituasjonen ved døgnavdelingen i Mosjøen. Likevel foreslår de nedleggelse.

Helse Nord skyter seg i foten om de nå vedtar forslaget fra arbeidsgruppe 2. En nedleggelse vil tvert imot kunne medføre store problemer med rekrutteringen, særlig i en overgangsfase.

Det er sentimentalt for oss at fagmiljøet skal raseres foran øynene våre og at vi blir tvunget til å finne vårt levebrød andre steder. Om vi ikke vil pendle og mister arbeidsplassen vår, da må vi flytte. Og tro meg, det sitter langt inne å skulle velge Helse Nord som arbeidsgiver på nytt. Som ansatt i helsesektoren er vi på lik linje med andre avhengig av trygghet og forutsigbarhet når vi etablerer oss.

Døgnavdelingen i Mosjøen består i dag av én overlege i psykiatri, én lege i spesialisering, fire psykologspesialister og 27 sykepleiere/vernepleiere/sosionomer hvor majoriteten også har videreutdanning innen psykisk helsearbeid tilsvarende ett eller flere år. Samlet tilsvarer utdanningen over 150 år. I snitt 5 års utdanning per ansatt. For ikke å snakke om all erfaringen. Det er et bunnsolid fagmiljø som er bygd opp over lang tid.

Syltynn argumentasjon

Jeg er sjokkert over at tilbudet i Mosjøen ikke er mer verdsatt og respektert, og jeg blir mildt sagt forskrekket når jeg leser den syltynne argumentasjonen bak forslaget om å legge ned døgnavdelingen.

Arbeidsgruppen argumenterer med at døgntilbudet ikke er avstandssensitivt. Dette er en påstand vi som jobber i døgnavdelingen, ikke stiller oss bak. Terskelen for å akseptere et tilbud om innleggelse øker om avstanden er stor til hjemmet. Det har vi førstehåndserfaring med. I tillegg påvirkes mulighetene for permisjoner hjem, noe som spiller en viktig rolle i behandlingen ved døgnenheten. Nøyaktig hvor viktig disse hyppige permisjonene hjem er for behandlingen, er det vanskelig å si noe om, men vi vet at for de fleste så fører det til en raskere tilfriskning og mestring av hverdagen. En annen faktor som forverres, er nærheten til familie og venner og den sosiale støtten dette medfører.

Arbeidsgruppen argumenterer med at det er for stor kapasitet på døgnavdelingen. Dette er ikke nødvendigvis tilfellet om ett eller ti år. Det blir for dumt om man må utvide tilbudet med fem plasser igjen. Det må tas høyde for variasjon i antall innleggelser gjennom året, og det viktigste må jo være at pasientene slipper å vente unødvendig lenge.

Slik jeg ser det, er det verken rasjonelt eller økonomisk å avvikle en hel døgnavdeling og bygge en ny for å redusere kapasiteten med fem plasser. Prislapp: over 85 millioner kroner.

Fullstendig galskap

Jeg har aldri sett en så overflatisk behandling av en så inngripende sak som dette. Den er forhastet og tvunget frem. Risiko- og sårbarhetsanalysen er svært grunn, og det er helt sprøtt at man kan foreslå nedleggelse av hele døgnavdelingen uten å i det hele tatt ha tatt ha innhentet data på enhetsnivå. Men det er kanskje ikke så rart det er overflatisk når medlemmene i arbeidsgruppen fikk hele to dager på å gjøre jobben.

Det er faktisk fullstendig galskap om Helse Nord treffer vedtak basert på rapporten. Jeg krever på vegne av hele Helgelands befolkning at helsetilbudene våre behandles ansvarsfullt og med pasientene i sentrum.

Det er lett å skimte mellom linjene at det er økonomisk og politisk vilje som presser frem forslaget om nedleggelse, og dette vil gå på bekostning av pasientene. Dersom noen skulle finne på å si at «pasientene kan bare reise en time lengre» så vil jeg påpeke at dette er et argument som undergraver tryggheten i at man har nærhet til helsehjelp og ikke minst retten på lik tilgang til likeverdige helsetjenester.

Nå etterlyser jeg vilje og innsats fra politikerne til å forhindre denne nedleggelsen. Både somatiske og psykiatriske helsetilbud er helt nødvendige for samfunnet. Vi må forhindre avviklingen av disse helt grunnleggende og kritiske samfunnsfunksjonene i Nord-Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse