Fagforbundet tror ikke på å erstatte noen yrkesgrupper med andre
Vi har aldri ment at noen skal «ta over» helsevesenet, men at disse yrkesgruppene kommer til å være avgjørende for å møte behovet for formell kompetanse i sektoren, er vel hevet over enhver tvil.
I et innlegg i Sykepleien kaster forbundsstyremedlem i NSF Rolf André Oxholm ut påstander i øst og vest om kompetanse, dødelighet, LO og skitne bomber. Det er litt vanskelig å vite hvordan man skal svare på alt dette, men her er det nødvendig å oppklare hva Fagforbundet, som er det LO-forbundet som organiserer folk i helsesektoren, faktisk mener.
Fagforbundet tror ikke på å erstatte noen yrkesgrupper med andre. I en sektor som skriker etter arbeidskraft vil det fungere dårlig. Det vi tror på, er å utdanne, rekruttere og beholde nok leger, sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, hjelpepleiere, renholdere, portører, helsesekretærer og matverter. På denne måten kan vi sikre et godt helsetilbud til hele befolkningen uavhengig av bosted og lommebok.
Strukturert og faglig forsvarlig oppgavedeling
Fagforbundet organiserer alle uavhengig av utdanningsbakgrunn (blant annet sykepleiere), men faglærte pleiere, hjelpepleiere, helsefagarbeidere og omsorgsarbeidere har alltid vært blant våre kjernetropper. Nå har Fagforbundet aldri, som nevnt, ment at noen skal «ta over» helsevesenet, men at disse yrkesgruppene kommer til å være avgjørende for å møte behovet for formell kompetanse i sektoren er vel hevet over enhver tvil.
Så mener vi at utvikling er en god ting og at grupper eller enkeltansatte kanskje må gjøre andre oppgaver enn de tradisjonelt har gjort dersom vi skal klare å møte behovet for personell. Derfor er Fagforbundet sterk tilhenger av strukturert og faglig forsvarlig oppgavedeling i stedet for tilfeldig og (potensielt) farlig forskyving eller glidning av oppgaver.
Udokumenterte påstander om at pasienter kommer til å dø er vel på grensen til så useriøst at det ikke er nødvendig å svare på. Det er likevel en god illustrasjon på at utfordringene til framtidas helsevesen ikke bare ligger i tilgang på personell, men også i holdninger til endring, utvikling og samhandling. Heldigvis er vårt inntrykk at de aller fleste er innstilt på positivt samarbeid og gjensidig tillit, og mange deler av helsetjenesten jobber svært godt med oppgavedeling, noe for eksempel den rykende ferske Fafo-rapporten om Tørn-prosjektet viser.
Skal sikre kvalitet i fag- og yrkesopplæringen
I fjor tok Emma Straub fra St. Olavs hospital bronse i det europeiske yrkesmesterskapet i Gdansk i Polen (EuroSkills). Hennes trener var Jenny Marlén Fossan som selv ble verdensmester i Brasil (WorldSkills) i 2015. Norske helsefagarbeidere har hevdet seg svært godt i internasjonale yrkesmesterskap. Et av flere vitnesbyrd om at fag- og yrkesopplæringen vår er i verdensklasse.
Yrkesmesterskapene er en av satsingene på å fremme kvalitet i fag- og yrkesopplæringen. Fagforbundet legger, sammen med andre forbund og arbeidsgiversida, mye tid og arbeid i slikt fordi vi mener at kompetanse er avgjørende for å lykkes med å trygge et helsevesen som kan gi alle, uavhengig av bosted og lommebok, et godt helsetilbud.
Fagforbundet jobber både internasjonalt, nasjonalt og lokalt for å sikre kvaliteten i fag- og yrkesopplæringen. Vi jobber sammen med våre nordiske søsterforbund for å verne om fagutdanningen. Vi jobber nasjonalt for å hindre at fagbrevet skal stykkes opp og for at kravene til få fagbrev skal svekkes, og for å styrke høyere, yrkesfaglig utdanning (fagskolene). Fagforbundet legger mye arbeid i å hjelpe medlemmer i hele landet med å stille forberedt til fagprøve, sikre mentorordninger for fagarbeidere og sikrer at helsefagarbeidere og hjelpepleiere får faglig påfyll.
Vi må rekruttere godt i alle yrkesgrupper
Dersom det er slik at man mener at det eneste som kan gi kompetanse nok til å jobbe i norsk helsevesen er bachelor- eller mastergrad, så er vel diskusjonen på mange måter over. Da er nok også håpet om å bemanne tjenestene over. Man trenger ikke være verken statistiker eller økonom for å skjønne at det ikke lar seg gjøre.
«Den skitne bomben» som Oxholm kaller Helsepersonellkommisjonens NOU avslørte ved detonasjon ikke så mye nytt. SSBs framskrivinger har lenge fortalt oss at mangelen på helsepersonell vil bli dramatisk. Det mye omtalte 15 prosent-målet som kommisjonen la til grunn, har også Fagforbundet kritisert. Poenget med målet står seg imidlertid. Vi kan ikke ta utgangspunkt i ubegrenset tilgang på arbeidskraft.
For å sikre en faglig forsvarlig helsetjeneste for alle må vi rekruttere godt i alle yrkesgrupper. Vi må bruke kompetanse riktig. Vi må sørge for at alle får jevn tilførsel av kompetanse. Vi må trygge gode lønns- og arbeidsforhold for alle. Fagforbundet har hele tiden oppfattet at NSF står sammen med oss på dette grunnlaget og samarbeider tett med NSF på mange nivåer i prosjekter som skal sikre dette.
0 Kommentarer