fbpx Kvaliteten på sykepleierutdanningen er truet Hopp til hovedinnhold

Kvaliteten på sykepleierutdanningen er truet

De nye opptakskravene til sykepleierutdanningen får massiv kritikk. Det er all grunn til å være bekymret. 

Kompetente sykepleiere er viktigere enn noen gang. Da er det nesten ikke til å begripe at regjeringen foreslår å redusere opptakskravene til sykepleierutdanningen. 

Det kan oppfattes som en total mangel på kunnskap om hva sykepleie faktisk er. Eller enda verre: en total mangel på respekt for akademisk kompetanse, og at forskningsbasert sykepleiepraksis er en forutsetning for en faglig sterk og god offentlig helsetjeneste. 

Så har regjeringen helt rett i at vi trenger flere sykepleiere, og at alt som kan gjøres for å få ungdom som er motiverte inn i utdanningsløpene så raskt som mulig, skal gjøres. Men det kan ikke gå på bekostning av kvalitet og kompetanse. 

Flere unge i utdanning raskere

Regjeringen vil gjøre det lettere for motiverte unge å komme inn på sykepleierutdanningene så raskt som mulig. Kravet om minst 3 i matte og norsk, som ble innført av Solberg-regjeringen i 2018/2019, vrakes. Mulighetene til tilleggspoeng reduseres. Sykepleierutdanningen skal bli mer praksisnær og mindre akademisk. 

Det skal åpnes for flere veier inn til sykepleierutdanningen, hvor tidligere relevant praksis skal vektlegges mer enn i dag. Det vil kanskje gjøre det lettere for helsefagarbeidere og bli sykepleiere senere. 

Det er ikke bare studentenes tidligere praksis som vektlegges. Også for dem som utdanner våre fremtidige sykepleiere, skal praksiserfaring telle mer. Om det vil gå på bekostning av akademisk kompetanse blant underviserne i sykepleierfaget, fremstår som noe uklart for meg. 

Antall søkere faller dramatisk

Tall fra Samordna opptak viser et dramatisk fall i antallet søkere til sykepleierutdanningene etter at karakterkravene ble innført. Det er alvorlig og noe av bakgrunnen for at regjeringen må ta grep. For er det noe vi vet, så er det at sykepleiermangelen allerede er et faktum, og at den vil øke fremover. 

Men det blir for enkelt å tro at karakterkravet er årsaken til færre søkere. Det finnes ikke holdepunkter for det. Det vi derimot vet, er at antallet som gjennomførte sykepleierutdanningen, økte etter at Solberg-regjeringen innførte karakterkravet.

For meg fremstår det som en svært kortsiktig strategi å tro at å fjerne karakterkravet løser utfordringene med stadig færre søkere til sykepleieryrket.

De fleste unge har fått med seg at sykepleieryrket er flott og meningsfylt, men også krevende med stor arbeidsbelastning og til dels dårlig lønn. Da kan det ikke overraske noen at sykepleieryrket ikke står øverst på ønskelisten til unge mennesker med all verdens muligheter til å gjøre andre ting. 

Praksissjokket er en utfordring

Det er all grunn til å se nærmere på det faktum at mange nyutdannede opplever et praksissjokk når de kommer ut i sin første jobb. Gapet mellom den teorien de lærer på skolebenken og virkeligheten som møter dem ute i helsetjenestene, er for stort. Det har regjeringen helt rett i. 

Dette er ikke nytt. Problemet var det samme da jeg for snart en menneskealder siden var nyutdannet sykepleier. 

Det er på høy tid å gjøre noe med det. Det må bygges bedre broer mellom praksisfeltet og undervisningsinstitusjonene. Det må bli bedre utveksling mellom lærere og praksisfeltet. Og gode praksisplasser må prioriteres høyt. 

Delte stillinger med en fot i praksis og en fot i akademia og undervisning er grep som må tas. Og praksisveiledere bør få betalt for den viktige jobben de gjør i utdanningen av fremtidens sykepleiere. 

I utakt med virkeligheten

I går var jeg på Sykehuskonferansen i regi av Spekter. Der var mer enn 400 ledere på ulike nivåer i helsetjenesten, politikken og fagforeningene samlet. Følgende budskap gikk igjen uansett hvem som sto på scenen: Kompetanse og kvalitet er det aller viktigste i helsetjenesten, uansett organisering og pengemangel. 

Det står for meg i skarp kontrast til forslagene om fremtidens sykepleierutdanning. I en tid hvor stadig flere pasienter lever med sammensatte og komplekse lidelser, er kompetanse viktigere enn noen gang. Alle er enige om at kompetente sykepleiere er avgjørende. Da må utdanningene styrkes og ikke svekkes. 

Så er det jo verdt å merke seg at det er de to profesjonsutdanningene som domineres av kvinner, hvor kravene senkes. Er det tilfeldig, eller reflekterer det et kvinnesyn som hører fortiden til?

Jeg merker meg også at nok en gang skal en politikk som er innført av Solberg-regjeringen, vrakes. Det skjer uten at noen egentlig vet med sikkerhet hvordan ordningen med karakterkrav virker. Den er heller ikke tilstrekkelig evaluert. Slikt skaper mye unødig uro og frustrasjon. 

Kompetanse og pasientsikkerhet viktigst

De to stortingsmeldingene som ble lagt frem fredag, skaper harme hos både Sykepleierforbundet, politikere og andre som er opptatt av sykepleiefaget og en faglig sterk og god offentlig helsetjeneste med kompetente sykepleiere på plass. 

Frykten er at fremtidens sykepleierutdanning svekkes og at sykepleierfaget forringes. Uten solid akademisk kompetanse og forståelse hos sykepleiere får ikke pasienter og pårørende den behandlingen og omsorgen de forventer og fortjener. Pasientsikkerhet og kvalitet kan ikke vike for behovet for kortsiktige løsninger. 

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Harald, pensjonist

Pensjonist, tidligere HTV
3 uker 3 dager siden

Det er bare å håpe at de som hittil (fredag kveld) har publisert i kommentarfeltet på den andre nyhetsartikkelen i Sykepleien leser denne lederen fra Anne Hafstads penn. Man trenger ikke være politisk tilhenger av Solberg-regjeringen for å skjønne at reduserte opptakskrav er et eklatant bomskudd fra sittende regjering.

Anonym

Intensivsykepleier
2 uker 6 dager siden

Dette forslaget fra sentrale politikere er ingen god løsning på sykepleiermangelen. Vi trenger kompetente sykepleiere, som utfører sitt arbeid på sen sikker og trygg måte, og det krever god matematikk-forståelse med tanke på kompleks fysiologi, biokjemi, sykdomslære og medikament-håndtering.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse