fbpx Norge trenger dere, og vi vil ta vare på dere Hopp til hovedinnhold

Norge trenger dere, og vi vil ta vare på dere

Bildet viser en smilende Rikke Gürgens Gjærum

Dette er en liten sommerhilsen til dere som har søkt på sykepleie- og lærerstudiet på nytt lokalt opptak ved UiT Norges arktiske universitet midt i sommerferien. Dere er mange, og dere er modige. 

Kjære nye studenter. Dere som nå har søkt, vet innerst inne at det å bli lærer eller sykepleier, det er hardt arbeid. Dere har kanskje allerede jobbet i mange år som assistenter på skolen eller hjelpepleiere på sykehjemmet og kjenner arbeidshverdagens utfordringer. 

Det er krevende yrker. Men det er yrker som bygger Norge som velferdsnasjon. På UiT har vi tro på at folk kan lære, at folk kan endre seg og at motiverte studenter kan få gode resultater.

Virkelig motiverte søkere

I offentligheten snakkes det om såkalt utenforskap. Vi snakker ofte i Norge om at vi ikke gir alle en sjanse, om at mange holdes utenfor både skole og arbeid. Men utenforskap er ikke bare et fenomen vi har sett i grunnskole og videregående. Det har også handlet om høyere utdanning og veien til svært viktige samfunnskritiske yrker.

Nettopp derfor er jeg så glad for at Kunnskapsdepartementet og politikerne nå har besluttet at vi på UiT kan få lov å ta opp søkere på sykepleie- og lærerutdanning som virkelig er motiverte, men ikke tidligere har kommet inn på tross av at vi har hatt ledige studieplasser. Dere må ikke lenger vise til nokså gode karakterer i matte og norsk som om de var mye viktigere fag enn alle andre fag. Kravet nå er kun bestått videregående skole.

Vi bygger morgendagens velferdssamfunn

Dere som har søkt på ledige studieplasser 20. juli, dere vet det. Dere vet dere kan bli gode sykepleiere og lærere – fordi dere vil satse og jobbe hardt for å klare det. Dere vet at man kan ha vært umoden, umotivert eller kanskje distrahert som ungdom. Dere har kanskje ikke fått det helt til på videregående skole og dermed ikke kommet inn på det studiet dere så gjerne ville inn på.

Men nå har dere altså fått sjansen. Hurra for det, for jeg har tro på at dere kan lære og at vi kan lære dere noe nytt. Departementet og UiT har nå gitt dere sjansen.

Vi på UiT, vi satser, vi gir dere en plass og vil gjøre dere i stand til å bestå eksamen. Vi lemper ikke på noen krav, for kvaliteten ut etter endt studie endres ikke. Men vi har tro på dere. Vi satser på nettopp dere for å bygge fremtida.

Ungdommen er ikke en dom for livet

Alle mennesker kan oppleve en ungdomstid som gjør at det å få gode karakterer i alle fag ikke er like enkelt. Dermed har dere blitt presset til å stå utenfor, måttet se på de andre som kom inn og tenkt «det kunne vært meg». For i Norge har billetten for å komme inn på lærer- og sykepleierstudiet vært gode karakterer i matte og norsk. Men det er flere kapasiteter i et menneske som skaper en god lærer og en god sykepleier enn karakteren i to fag fra ungdomstiden.

Tenk tilbake. Kanskje var det den læreren som nettopp hadde strevd litt selv som klarte å lære deg noe? Og den sykepleieren som stelte deg så omsorgsfullt da du var syk, var kanskje den som måtte regne ekstra mange ganger på matteoppgavene sine for å klare eksamen?

Det er mange kvaliteter som er viktige

Det vil bli krevende, men dere vil klare det. Jeg kan trøste dere som kanskje syns det var vanskelig å få gode karakterer i norsk og matte, og si at det går an. Da jeg var ung, strevde jeg med matte, og jeg brukte flere år før jeg klarte å sitte i ro for å lære å lese og skrive. Men det gikk til slutt. Med tiden til hjelp kom modenheten og roen og siden det mange år på universitetet med lærer- og forskerutdanning. 

Min erfaring er at det å bli en virkelig god lærer eller sykepleier er så mye mer enn å være god i matematikk som ungdom, eller kunne sitte stille på stolen som barn. Det er mange kvaliteter som er mye, mye viktigere.

Det vil bli krevende

Både læreryrket og sykepleieryrket handler om å møte mennesker, motivere andre, analysere situasjoner, forstå motgang og dermed motvirke utenforskap. Jeg heier på dere. Jeg er så glad for at dere er kommet inn på studier hos oss på UiT. Jeg brenner for å motvirke utenforskap i alle dets formater.

Det vil bli hardt arbeid, krevende eksamener og praksisperioder, men det vil være verdt det. Jeg lover dere. Nå har dere fått gullbilletten til et godt arbeidsliv som også bidrar til å bygge et trygt samfunn.

Vi har en flokk med dyktige fagfolk som er klare til å ta dere imot. Vi skal sammen bygge morgendagens velferdssamfunn. Velkommen til UiT. Vi ses til studiestart 12. august. Gled dere!

En versjon av dette innlegget ble først publisert i Harstad Tidende.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marie

Sykepleier
2 weeks 2 days siden

Greit nok at karakterkrav for å komme inn på studiet har blitt tatt bort, men disse har det alltid vært mulig å forbedre. Norge trenger spesial sykepleiere og, for eksempel jordmødre. Desverre er det ikke mulig å bedre karakterer fra sykepleiestudiet dersom man bruker mer en noen måneder på å finne ut at man ønsker det. Dette burde det bli gjort noe med.

Turid

Sykepleier
2 weeks 2 days siden

Jeg skjønner ikke helt fokuset på utenforskap i dette innlegget..? Heller ikke det å sammenligne sykepleieryrket og læreryrket. Læreryrket kan ikke sammenlignes med sykepleieryrket overhodet mht. arbeidoppgaver, arbeidstid, fritid/ferier mm. To vidt ulike yrker på alle mulige måter. Jo mer de unge vet hva som kreves av de i de ulike yrkene, jo bedre. Og marginale matte og norsk kunnskaper i sykepleieryrket er dessverre: livsfarlig for pasientene. Feil dosering av medisiner, misforståelser skriftliig og muntlig.. Skal man løse sykepleier mangelen: senk belastningen (sykepleiere driver fremdeles med rydding, lagerarbeid, søppel, sengeskift mm. mye av tiden) og hev lønna (det har noe med trivsel og det å føle seg verdsatt å gjøre). Jeg har selv stoppet sykepleiere som ikke klarer enkel prosentregning i å gjøre alvorlige feil. Dette foluset blir for dumt. Sykepleie er ikke for alle. Pasientsikkerheten må settes først.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse