Utfordrende å trappe opp enteral ernæring
Ernæring er et grunnleggende behov som pasienter har krav på å få
ivaretatt, av helsepersonell med høy kompetanse, uavhengig av
innleggelsessted. Denne kvalitetsforbedrende studien er et viktig
bidrag i så måte. Den omhandler noen undervurderte områder i
intensivavdelingen; implementering av retningslinje, og utfordring
med tidlig oppstart av enteral ernæring og opptrapping til måldose.
Erfaring – og forskning – tilsier at pasientene får tilført for
lite
energi og protein enteralt, og parenteral ernæring igangsettes ofte
tidlig uten at alle tiltak er prøvd for å dekke næringsbehovet med
enteral ernæring. Mye står på spill hos intensivpasienter og det er
mange hensyn å ta. Studien viser at tiltak og tverrfaglig samarbeid
gjør det mulig å øke enteral ernæring og utsette eller redusere
parenteral ernæring. Målet om 80 prosent av beregnet behov via
enteral ernæring ble ikke nådd. Opptrapping av enteral ernæring er
utfordrende i praksis og noen ganger er parenteral ernæring
nødvendig.
Muligheten for å lykkes med implementering øker med støtte i
ledelsen, forankring i tverrfaglig samarbeid og ressurspersoner
eller -grupper i avdelingen som er pådrivere og fokuserer på
ernæring. Intensivsykepleiere er sentrale i ernæringsbehandlingen
og kan påvirke tilførsel av enteral ernæring gjennom sine
vurderinger og handlingsvalg. Leiring av pasienten, opphold i
enteral ernæring i løpet av døgnet ved intervensjoner, samt
vurdering av residualvolum og toleranse for enteral ernæring er
eksempler på dette. En behandlingsplan kan sikre kontinuitet og
redusere blant annet perioder med 0 per os gjennom
aktivitetsplanlegging. Det er grunn til å kommentere at pasienter i
studien ikke ble veid, men fikk vekt anslått. Gjennomsnittlig
liggetid var 17 og 15 dager, mange pasienter taper mye vekt i løpet
av denne tiden.
Flere forhold kan være av betydning ved implementering av en
ernæringsretningslinje. Både type organisering av
intensivsykepleien og fravær av ernæringsfysiolog som sikrer mer
individualisert ernæringsbehandling kan spille inn. Litteraturen
anbefaler ernæringskompetanse ved klinisk ernæringsfysiolog i
behandlingsteamet, i tillegg til intensivlege, intensivsykepleier
og klinisk farmasøyt.
Vår erfaring fra intensivenheten, som nå er blitt postoperativ
enhet (10 intensivsenger ble nedlagt 2012), er at det er mulig å
tilrettelegge for bedret ernæringspraksis gjennom rammefaktorer og
tverrfaglig innsats. Alle pasienter ble veid to ganger per uke,
indirekte kalorimetri ble gjort en gang per uke og resultatene
etterspurt. Ernæringsfysiolog var del av teamet og det var
primærsykepleie i mindre grupper. Disse tiltakene bidro over tid
til å høyne ernæringskompetansen og -interessen i avdelingen.
En god algoritme for oppstart og opptrapping av enteral
ernæring hos intensivpasienter er essensielt og at personalet
følger den. Studien er et godt eksempel på kvalitetsforbedrende
arbeid for avdelinger som ønsker å endre egen praksis.
Kommentaren er skrevet i samarbeid med Gro Landfald, fagsykepleier og kandidat i sykepleievitenskap, postoperativ enhet, Aker sykehus, OUS.
0 Kommentarer