fbpx Kappløp mot bunnen Hopp til hovedinnhold

Kappløp mot bunnen

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Speil, speil på veggen der! Hvem byr lavest i landet her? Svaret er ingen ringere enn regjeringens arbeidstidsutvalg.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Arbeidstidsutvalget ( NOU 2016: 1 Regulering av arbeidstid – vern og fleksibilitet) har nå foreslått å fjerne tillitsvalgte sin vetorett til å si nei til en turnus vi mener ikke er god og i henhold til de avtaler vi hittil har hatt. Dette innebærer for oss at vi må arbeide lengre arbeidsdager, oftere helgearbeid og nedkorting på hviletiden mellom vaktene. Norsk helsevesen som står foran formidable utfordringer når det gjelder rekruttering til sykepleieryrket trenger ikke denne spikeren i kista.

Regjeringen selv har erkjent disse utfordringene, men har dradd lua godt ned over både øyne og ører når den ikke klarer å komme opp med noe bedre.

Arbeidstakerorganisasjonene har heller ikke vært representert i utvalget som ble satt ned. Når en inviterer til fest og dugnad er det som oftest lønnsomt å gjøre seg attraktiv.

Regjeringen er her vel vitende om utfordringene som en ser i horisonten. Da er det et heller dårlig sjakktrekk å si at vi ønsker deg velkommen til oss hvis du er en selvplager. Vi skal tukte deg og du er herved advart. Hjertelig velkommen skal du være og ta gjerne med noen venner.

Hvis den som formidler ikke har evnen til å be andre om å dra til helvete på en slik måte at de gleder seg til turen bør en heller tie stille.

Regjeringen sitt arbeidstidsutvalg tar selvmål så det holder og burde egentlig skjermes for seg selv. Dere knuser fullstendig rekrutteringen til sykepleieryrket slik dere holder på. Vi trenger flere kolleger og dette er så absolutt ikke løsningen.

Våre hele stillinger som få har, blir ikke større av å smøre dem tynnere ut over et lengre tidsrom.

Etter som nåværende regjering er opptatt av at markedskreftene skal styre alt, er det på sin plass å opplyse at det er vi som er mangelvare og ettertraktet som sådan. Vi søker jobb hos den som er mest attraktiv for oss.

Våre hele stillinger som få har, blir ikke større av å smøre dem tynnere ut over et lengre tidsrom.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.