fbpx Refleksjon rundt etikk styrker samhold og faglig utvikling i kommunen Hopp til hovedinnhold

Refleksjon rundt etikk styrker samhold og faglig utvikling i kommunen

Bildet viser portrettbilder av de fire innleggsforfatterne

Kongsvinger kommune satser stort på etikkarbeid for å møte utfordringer i helse- og omsorgstjenestene. Systematisk refleksjon gir ansatte verktøy for å håndtere krevende etiske dilemmaer i hverdagen.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

«Vi blir sett og hørt», er tilbakemeldingen etter at Kongsvinger kommune satset på etikk. Ansatte på de ulike enhetene innen helse- og mestring i kommunen føler at deres meninger betyr noe. Etikk er sentralt i samhandling og tjenesteyting i en stadig travlere hverdag. Å delta i etikksatsing fører til faglig utvikling, men også til utvikling på det mellommenneskelige plan.

Etikkrefleksjon brukes til å reflektere rundt dilemmaer på mange nivåer, for eksempel «hvordan bruke personalressurser riktig?» eller «hvordan sikre trygg kjøring med elektrisk rullestol?». 6-trinnsmodellen for etikkrefleksjon brukes i både planlagte møter og spontane situasjoner. Lommekortene hjelper oss å reflektere rundt alle trinnene og se helheten før vi kommer til tiltak.

Et viktig fundament for tverrfaglig samarbeid

Tjenestene i dag er sterkt regulert og mye mer spesialisert, noe som kan være krevende for ansatte. Mange brukere blir skrevet ut fra spesialisthelsetjenesten med store tjenestebehov, og flere ønsker å tilbringe den siste tiden hjemme, noe som krever mye av medarbeiderne. I tillegg er kulturelt mangfold en realitet i helse- og omsorgstjenesten. Verdier og praksisnær etikkrefleksjon er viktige verktøy for å skape en felles forståelse.

Etter en stor omorganisering i helse og mestring i kommunen ble etikksatsingen et viktig fundament for tverrfaglig samarbeid. Flere fagforum ble opprettet for å bygge en «vi»-kultur i kommunen og blant annet samle fagkoordinatorer på tvers for å styrke samhold og tverrfaglighet. 

Det var behov for kompetanse i etikk og etikkrefleksjon. Vi kontaktet derfor Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Innlandet og regional rådgiver i KS -Samarbeid om etisk kompetanseheving for å kunne dra etikkarbeidet videre.

Møtte på utfordringer som man løste underveis

Etikkarbeidet har også møtt utfordringer. Tidspress, ressursmangel og implementering har vært noen av dem. Helse og mestring er preget av høyt arbeidspress, og det kan være vanskelig å finne tid til systematisk etikkrefleksjon. 

Enkelte avdelinger har løst utfordringene ved å avsette tid på avdelingsmøter til å reflektere rundt etiske dilemmaer. Etikkveiledere kan også ta initiativ til refleksjon når en utfordring oppstår. Da bruker de 6-trinnsmodellen som starter med å identifisere det etiske problemet og slutter med en helhetsvurdering.

Det er en utfordring å opprettholde engasjementet over tid, spesielt uten systematisk oppfølging. Uten oppfølging kan etikkarbeidet miste fokus. I Kongsvinger kommune erfarte fagforumet at arbeidet hadde stanset opp. De fikk hjelp av USHT i Innlandet og regional etikkrådgiver i KS – Samarbeid om etisk kompetanseheving som bisto med en oppfriskningsdag for etikkveilederne med særlig fokus på implementering. Dette bidro til å styrke engasjementet videre.

Kommunene deler erfaringer og styrker hverandre

Kongsvingers satsing på etisk kompetanseheving er viktig, særlig med tanke på systematisk oppfølging og videre implementering. At kommunen velger å gi ekstra kompetanse til hele 70 ansatte slik at de blir ressurser ute på egne arbeidsplasser, er imponerende i seg selv.

I Innlandet er etikkarbeidet organisert i et regionalt nettverk koordinert av USHT Innlandet. Nettverkets arbeidsgruppe inkluderer representanter fra kommunene, Statsforvalteren, KS og USHT. Nettverkets mål er å bidra til kvalitetsforbedring i de kommunale tjenestene, være et forum for erfaringsutveksling samt drive kompetanseheving innen etikk og etikkrefleksjon. Nettverket er også pådrivere for å etablere regionale etikk-komiteer i Innlandet.

19 kommuner, inkludert Kongsvinger, samarbeider om månedlig digital etikkrefleksjon, årlige metodekurs og nettverkssamlinger. Her reflekteres det over utfordringer i helse- og omsorgstjenesten med utgangspunkt i etiske perspektiver. Kommunene deler erfaringer, inspirerer og styrker hverandre i det lokale etikkarbeidet. 

Å være tilknyttet et nettverk bidrar også til at kommunene kan jobbe mer langsiktig og holde fokus på etikkarbeid i egne kommuner. Systematisk etikkrefleksjon er helt nødvendig med tanke på prioriteringer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Ved bruk av 6-trinnsmodellen får alle nivåer et verktøy for å gjøre gode prioriteringer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse