fbpx Må bli tydeligere Hopp til hovedinnhold

Må bli tydeligere

- Sykepleiernes rolle i samhandlingsreformen kommer ikke godt nok frem.

Det mener Herbjørg Fagertun, sykepleier og prosjektleder for Distriktsmedisinsk senter i Nord-Troms.

Det unike samhandlingsprosjektet i Nord-Norge startet allerede i 1977 da Sonjatun helsesenter åpnet.  Målet var å samle helse-, sosial- og trygdetjenestene under et tak. Nå har helsetilbudet utviklet seg til et langt større nettverk. I samarbeid med UNN (Universitetssykehuset i Nord-Norge) tilbyr senteret bl.a røntgen, ortopedisk veiledning fra legespesialist i Tromsø og lysbehandling for pasienter med hudlidelser. Sistnevnte tilbud drives av sykepleiere.

Senteret blir trukket frem som et godt eksempel på hvordan samhandling kan skape et effektivt og godt helsetilbud.

Gråsoner
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen var i Tromsø i går for å snakke om hjertebarnet - samhandlingsreformen.  Fagertun likte det hun hørte, men savner konkrete planer for sykepleierne. Denne yrkesgruppen kommer til å få en meget viktig rolle i reformen, mener Fagertun.

- Det han sa om økt fokus på forebygging var kjempebra, men det finnes gråsoner. Sykepleierne kommer til å få mange nye oppgaver, blant annet innenfor områdene kols, diabetes og kreftsykepleie. God ledelse blir også viktigere enn noensinne. Hvordan skal vi sikre god kompetanse til kommunene? Vi må være tydelig om faget og rollen vår i forhold til pasientene, sier hun.

Uavklart
Distriktsmedisinsk senter i Nord-Troms er kommet langt på vei med samhandling, men utviklingen de neste tre årene er noe usikkert. Senteret vil fortsatt være på banen og frykter stagnasjon.

- Er det slik at vi som er kommet lengst må vente på etableringen av nye samhandlingstiltak? Og hvordan skal vi holde tjenestene våre i gang når vi befinner oss midt i mellom to nivåer (red. anm. spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten)  Helseforetakene får mindre og midlene til kommunene skal ikke øremerkes. påpeker Fagertun. 

Problemstillingene vil bli drøftet på et seminar i høst med representanter fra kommunene, sykehusadministrasjonen, politikere i Nord-Troms, frivillige organisasjoner og fagforeningen.

Må bane vei
Herbjørg Fagertun er glad for at Norsk sykepleierforbund (NSF) er positiv til samhandlingsreformen.

- Vi kan ikke bare sitte og protestere, Vi må ta tak i utfordringene, definere vår rolle og være med på å styre utviklingen.

En legereform?
Leder av faggruppen for helsesøstre NSF, Astrid Grydeland Ersvik, er langt på vei enig.

- Så langt er det mye som tyder på at dette er en legereform. Fokus på legene er mye større enn det er på sykepleierne. Det som vi definerer som primærforebygging er også lite omtalt, sier hun.

Men løpet er ikke lagt selv om reformen er blitt presentert, understreker hun.

- NSF og faggruppene må innta en veldig aktiv rolle i tiden som kommer, sier  Astrid Grydeland Ersvik.

 

 









0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse