fbpx Pustehjelp gir bedre søvn Hopp til hovedinnhold

Pustehjelp gir bedre søvn

Bilde av Thomas Berge

Thomas Berge er teamansvarlig sykepleier ved avdeling for søvnsykdommer på Haukeland universitetssykehus. Han er også tilknyttet lungeavdelingen ved sykehuset hvor han jobber med respirasjonsstøtte til pasienter med forskjellige typer lungesykdommer.

 

Stor forbedring

– Den største gruppen pasienter vi har ved avdeling for søvnsykdommer er dem som lider av søvnapné, forteller Berge. Ved søvnapné kan pasienter plutselig slutte å puste når de sover.

Førstevalget for behandling av disse pasientene er CPAP-behandling. CPAP står for Continuous Positive Airway Pressure og betyr behandling med kontinuerlig overtrykk.

– Vi utreder pasienten grundig ved hjelp av polygrafisk registrering, deretter gir vi opplæring i bruk av CPAP og tilpasser masken slik at pasienten kan reise hjem og ta apparatet i bruk.

Behandlingen innebærer at man sover med en maske eller nesepute som er koblet til en kompressor via en slange. På denne måten får pasienten tilført lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne og hindrer at pasienten slutter å puste i løpet av natten.

– Behandlingen er krevende for mange pasienter og vil for de fleste vare livet ut, forteller Berge.

– Noen får klaustrofobi av å sove med en maske på ansiktet, og det er heller ikke alltid så lett å komme hjem til partneren med et slikt apparat. Maskinen lager dessuten litt lyd hvis det lekker fra masken.

Men Berge understreker at mange av pasientene føler enorm forbedring og får et nytt liv etter behandlingen.

– Fra å sove dårlig og være konstant slitne, føler mange seg friske og opplagte etter behandlingen. Og for partneren kan det være en befrielse å slippe snorkingen, sier han.

Tidligere ble en stor del av pasienter med søvnapne operert, men det har man praktisk talt gått helt bort fra.

 

Mye sykepleie

Berge forteller at oppfølgingen av disse pasientene primært er en sykepleieoppgave.

– Vi bistår legene i søvnregistreringen av pasientene som foregår ved polygrafi og utfylling av søvnskjema. Hvis pasienten får CPAP-masken tilpasses denne. Deretter får de undervisning om bruk av den i grupper. Det er sykepleier som i hovedsak står for den videre oppfølgingen av pasientene. Vi hjelper dem å tilpasse apparatene hvis de har problemer og registrerer og sammenligner antall pustestopp før og etter behandling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse