Tips og triks i Almas hus
Personalet ved Almas hus ble lykkelige da Jonas Gahr Støre sa det bare var en vanlig leilighet.
Da tidligere helseminister Jonas Gahr Støre besøkte Almas hus ved åpningen i fjor høst, utbrøt han: «Jammen, dette er jo bare en vanlig leilighet».
– Da tenkte vi «yess!» Det er nemlig akkurat det inntrykket vi ønsker at folk skal få. Da blir ikke terskelen så høy for å gå i gang hjemme hos seg selv eller i kommunale botilbud, sier Solfrid Rosenvold Lyngroth.
Hun er spesialsykepleier i geriatri ved Geriatrisk ressurssenter i Oslo kommune, som holder til på Aker sykehus.
I den ene enden av det gamle mursteinsbygget har de innredet «Almas hus», en leilighet på 65 kvadratmeter med velferdsteknologi og smarte hjelpemidler fra over 20 ulike leverandører. Det er en visnings- og simuleringsleilighet som har guidete omvisninger både for publikum, helsepersonell og beslutningstakere.
Manglende kunnskap
Ergoterapeut Sigrid Aketun er leder for fagteamet i Almas hus. Hun har merket at det er stor mangel på kunnskap om produkter og teknologi som kan gjøre tilværelsen som demensrammet enklere og tryggere. Hun mener også at det er et poeng å få hjelpemidlene inn tidligere i demensforløpet, helst før helsevesenet kobles inn.
– Sykepleiere trenger også å vite mer. Det de har å spille på overfor hjemmeboende personer med kognitiv svikt eller demens, er hyppigere hjemmebesøk, sier Aketun.
Inn i grunnutdanningen
Mange av produktene i Almas hus er ikke 100 prosent brukbare for demensrammete ennå, og det er derfor et stort behov for å utvikle hjelpemidlene mer.
– Mange hjelpemidler er verken robuste eller enkle nok til å kunne møte behovet til de demensrammete og deres pårørende. Brukeren må både kunne huske hvordan hjelpemidlene brukes, samt abstrahere og analysere hva som gikk galt, dersom noe ikke fungerer slik det skal, påpeker Aketun.
Hun savner aller mest at kunnskapen om dette kommer inn i grunnutdanningen til helseprofesjonene.
– Jeg er for første gang invitert til Høgskolen i Oslo og Akershus for å snakke til andreårsstudenter på sykepleierutdanningen i høst. Da skal jeg ta med meg noen av produktene og vise dem fram.
Favorittdings
– Hva er din favorittdings?
– Pilly-boksen er en god løsning for medisinhåndtering (se bilde og tekst) som kan utsette behovet for hjemmetjeneste. Ulike løsninger for automatisk varsling er også viktig for pårørende. Å vite at de får et varsel dersom mor eller far går ut av døren midt på natten er betryggende, sier Aketun.
Solfrid Lyngroth understreker at det viktigste for sykepleiere er å huske at det er personen som er rammet av demens som er det sentrale.
– Vi håper at Almas hus kan hjelpe sykepleierne å finne det lille trikset, tipset eller det hjelpemidlet som må til for at akkurat deres pasient kan få en tryggere, sikrere og behageligere tilværelse. Velvære skal nemlig også være et stikkord, sier hun.
ALMAS HUS
Almas hus er en demensvennlig visningsleilighet i Oslo. Flere kommuner har nå lignende tiltak hvor du får se alt fra superenkle tips til velferdsteknologiske duppeditter.
Se flere bilder i filmen under:
Kommentarer