- Selger ikke 2/3-delen
– Vi vil slåss for at ansatte skal ha pensjon som tilsvarer minst 2/3 av sluttlønn fra 65 år. Arbeidstakerne trenger trygghet i forhold til egen økonomi som pensjonister, sier Unio-leder Anders Folkestad.
Unio-lederen har sittet i det partssammensatte pensjonsutvalget og er tilfreds med at utvalget viser til Stortingets pensjonsforlik sin garanti om 2/3 av sluttlønn for dem som har 30 års opptjening.
- Offentlig tjenestepensjon er en viktig del av våre medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Derfor krever Unios representantskap at denne verdien opprettholdes når de offentlige tjenestepensjonene skal tilpasses ny pensjonsreform, sier Anders Folkestad.
- Hvorfor er dette så viktig?
- Den gir arbeidstakerne trygghet og forutsigbarhet i forhold til egen økonomi inn i pensjonisttilværelsen. Derfor krever vi at denne ordningen videreføres, sier Folkestad.
Få idealpensjonister
I forslag til ny pensjonsreform skal all inntekt fra første krone telle med, og alle år telle likt. På denne måten vil du tjene opp din egen individuelle pensjonsbeholdning. Det er størrelsen på denne beholdningen, sammen med alderen når du går av, som bestemmer hva du får i pensjon fra den nye folketrygden.
- Hvorfor er dette så vanskelig å godta?
- Fordi ordningen straffer dem som tar utdanning. Utdanning blir nemlig ikke regnet inn i den enkeltes pensjonsbeholdning. Videre vil kvinner tape i forhold til menn fordi kvinner har en mer uregelmessig yrkeskarriere. Dette er en ordning som belønner dem som har høy lønn, jobber fulltid og står lenge i yrkeslivet. Det kan vi ikke akseptere, sier Folkestad.
Idealpensjonisten med over 40 års opptjening er ikke normalen i offentlig sektor.
- Når gjennomsnittlig alder ved yrkesstart er nærmere 28 år blant offentlig ansatte, kan de se langt etter 40 års opptjening, mener Folkestad.
Må gi og ta
- Er det mulig å forene kravet om fortsatt bruttogaranti på 2/3 av sluttlønn, og at det skal lønne seg å jobbe lenger?
- Det er ikke mulig å ivareta begge prinsippene fullt ut. Her blir det snakk om å gi og ta under forhandlingene. Men en pensjonsordning som garanterer et visst nivå på pensjonen livet ut firer vi ikke på, sier Folkestad, som ikke er mot at arbeidstakere som jobber lengre skal tjene på det.
Unio-lederen ser på regjeringen som den reelle motpart under de kommende forhandlingene.
- Fra regjeringshold blir det stadig understreket hvor viktig det er å få ungdom til å ta jobb i offentlig sektor. Å svekke pensjonsordningen i samme sektor er, for å si det på godt norsk, et dritdårlig rekrutteringsforslag, mener Folkestad.
Regjeringsjoker
- Kommer dere i mål uten konflikt? - Regjeringen sitter med jokeren, og jeg håper og tror de spiller den rett. Men da må regjeringen slutte med å bare tenke innsparinger i forbindelse med den nye pensjonsreformen. Skulle det skje at partene ikke blir enige om en akseptabel løsning, er det et skudd for baugen i forhold til framtidig rekruttering til offentlig sektor. Det er et stort ansvar å ta for regjeringen, sier Anders Folkestad.
0 Kommentarer