Jens og kompetansen
Statsminister Jens Stoltenberg har holdt sin årlige nyttårstale. Han lovet full sykehjemsdekning, men nevnte ikke hvem som skal jobbe der.
Eldreomsorg var et av temaene i statsministerens nyttårstale. Men bare i form av utbygging av sykehjemsplasser og tilbud om heldøgns omsorg. Behovet for kompetanse hos dem som skal stelle de gamle, ble ikke nevnt med et ord.
I stedet takket han de ansatte i eldreomsorgen for å trøste og løfte, vaske og stelle, handle mat og gi medisiner.
– Ord er ikke nok
– Som sykepleiere er det selvsagt godt å bli rost av statsministeren i den viktige talen, men ord er ikke nok, sier Lisbeth Normann, leder i Norsk Sykepleierforbund.
Hun hevder at eldreomsorg tas frem i hver festtale, men at vi dessverre ser få resultater i kjølvannet av de fine ordene.
– Dersom regjeringa skal lykkes med sin satsing overfor eldre slik den har bebudet, og statsministeren nå gjentok i nyttårstalen, må den starte med å investere i kompetanse. Det må utdannes mennesker som kan gi den omsorgen og behandlingen de eldre vil trenge, sier Normann.
Kvinner viktigere enn oljen
Stoltenberg hyllet kvinnene for til alle tider å ha tatt de tyngste omsorgsløftene. Og surprise: Det er ikke oljen, men norske kvinner som gjør Norge heldig, mente han.
Fakta er at kvinner med inntil fire års universitets- og høgskoleutdanning jobber for knappe 79 prosent av mannslønnen. Og de foretrekker offentlig sektor.
– Ikke rart statsministeren er glad i en slik lønnsom arbeidsstokk, Lisbeth Normann?
– Jeg synes det er forunderlig at statsministeren ikke benytter seg av likelønn som et enkelt og rimelig virkemiddel. Gjennom det ville han ha vist at han også verdsetter den jobben kvinner utfører. Samtidig vil likelønn være et nødvendig signal til de unge vi er avhengig av å rekruttere inn i eldreomsorgen fremover. Det er som visdomsordet: ikke hør hva jeg sier, men se hva jeg gjør. Det er handlingen som nå mangler!
0 Kommentarer