Sender plagiatpåstander i retur
Høgskolen i Oslo og Akershus har fått plagiatpåstandene mot rektor og sykepleier Kari Toverud Jensen i retur.
Granskningsutvalget mener at saken må behandles av høgskolen selv. Toverud Jensen sitter både som rektor og styreleder ved skolen, og er en av to som er beskyldt for å ha stjålet en forskningsidé mens hun var dekan på sykepleierutdanningen.
Les også: Beskyldes for idétyveri
Unntatt offentlighet
– Granskningsutvalget behandlet klagen i et møte 12. september, og fant ikke å ville gå inn i realiteten i saken, sier Anne Robberstad, leder for Granskningsutvalget. Hun viser til at saken fremdeles er unntatt offentlighet.
Rektor Kari Toverud Jensen ønsker ikke å kommentere saken, også hun viser til at den er unntatt offentlighet.
– Hva skjer videre i saksbehandlingen, når du er part i saken og samtidig rektor og styreleder?
– Her må jeg henvise til høgskoledirektør Ann ElisabethWedø som har ansvaret for sakens videre håndtering ved høgskolen, sier Toverud Jensen.
– Men saksgangen videre er ikke unntatt offentlighet?
- Det er riktig at saksgangen videre ikke er unntatt offentlighet, og Granskingsutvalget har bedt om å få informasjon om sakens videre håndtering ved høgskolen, sier høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø.
Tydelig ansvarsavklaring
- I vårt svarbrev til Granskingsutvalget påpeker vi at forskningsetikk er et viktig tema for Høgskolen i Oslo og Akershus, og styret behandler opprettingen av forskningsetisk utvalg ved høgskolen i sitt møte 29. september.
- Høgskolen arbeider kontinuerlig med kvalitetssikring av forskningsvirksomheten og forbedring av rutiner og avtaler, og vi vil nå revidere rutiner og prosedyrer for å håndtere eksterne forskningsprosjekter, sier Wedø.
- Gjennom et godt avtaleverk og tydelig ansvarsavklaring ville vi ikke fått konflikter av den typen vi har opplevd i denne saken, sier Wedø.
Hvem har gjort hva?
Høgskolen har også bedt Granskingsutvalget om faglig bistand til å finne frem eksterne sakkyndige. Deres oppgave blir å vurdere ulike sider ved saken og å komme med råd for å sikre at høgskolen har et godt system for å håndtere forskningsprosjekter best mulig, ifølge Wedø.
Striden står om hvem som skrev den opprinnelige prosjektsøknaden til en diabetes-studie støttet av Forskningsrådet, og hvem som har rettighetene til prosjektet.
I et brev til Granskningsutvalget blir prosjektet "TheNorwegian Study in Renewing Health: Stimulatingselfmanagement in patients with type-2 Diabetes" beskrevet som tyveri av et annet prosjekt, ved navn "I-Care:Stimulating selfmanagement in patients with type 2 diabetesthrough web-based situational feedback - a randomizedcontrolled trial."
Konfliktens kjerne
I-Care-prosjektet fikk midler av Forskningsrådet til en doktorgradsstipendiat i 2009. I brevet til Granskningsutvalget hevdes det at opphavspersonene til prosjektet ble tatt av prosjektet høsten 2010 av daværende dekan ved sykepleierutdanningen og nåværende HiOA-rektor Kari Toverud Jensen, skriver Universitas.
Ifølge brevet til Granskingsutvalget ble det så utlyst en ny stipendiatstilling til et nytt prosjekt - "Renewing Health", skriver Universitas. Ifølge klagen skal de to prosjektene være svært like, og de tidligere prosjektdeltakerne mener at studien Toverud Jensen er involvert i har tilegnet seg en prosjektidé og et prosjekt som de hadde ideen til og utviklet.
Avviser påstander
Til HiOAs nettsider sier Toverud at hennes jobb som dekan innebar å ta personalmessige og faglige hensyn ved vurdering av prosjekter.
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) avviser på sine hjemmesider at det er snakk om en videreføring av forskningskonseptet i det pågående prosjektet. De skriver: "Konflikten skyldes at forskningskonseptet måtte endres etter risikovurdering og hensyn til personvernsikkerhet for pasientene."
Høgskolen sier også at prosjektmedarbeideren trakk seg selv fra prosjektet og at det er inngått avtale med doktorgradsstipendiaten.
Les også: Beskyldes for idétyveri
0 Kommentarer