fbpx Kommuner vi elsker om sommeren Hopp til hovedinnhold

Kommuner vi elsker om sommeren

I populære feriekommuner kan innbyggertallet mangedoble seg i ferietiden. Her noen eksempler:

I Risør i Aust-Agder er innbyggerantall til vanlig 6861 personer.

– Men vi antar at det er en dobling av antall innbyggere om sommeren. Hjemmetjenesten får i den forbindelse anslagsvis 10 «sommerbrukere», sier avdelingsleder i hjemmetjenesten i Risør, Ingeborg H. Morka.

– Vi har hittil ikke hatt noen problemer verken personellmessig eller økonomisk med å gi tjenester til sommerbrukerne. Men kommunen gjør sine egne vurderinger om brukers behov, sier Morka.


I Lillesand kommune i Aust-Agder er innbyggertallet 9 800.

– Vi har 1 700 fritidsboliger i kommunen, så innbyggertallet øker tilsvarende om sommeren. Så langt har vi to sommerpasienter. En i hjemmesykepleien og en rehabiliteringspasient etter et brudd, sier Heidi Flørenes.

Hun opplyser at kommunen ikke har oversikt over hvor mye sommer pasientene koster, men de er en økonomisk belastning.

– Det kommer spesielt mange henvendelser fra folk som trenger sårstell. Men vi har ikke nøyaktige tall på dette, sier Flørenes.


Hvaler kommune i Østfold har omtrent 4260 innbyggere, men om sommeren stiger tallet til mellom 30-40 000.

– Antall pasienter med tjenester fra omsorgstjenesten varierer mellom 130 og 150, opplyser Per Åge Pettersen, som er avdelingssykepleier i hjemmetjenesten i Hvaler kommune.

Antall sommerbrukere i 2012 er 10 stykker, meldt per i dag. For årene 2011, 2010 og 2009 var tallet henholdsvis 13, 16 og 36.

– Erfaringene våre er at de som kommer og ferierer på hytta ofte blir fra april til oktober. Noen av brukerne er svært ressurskrevende ettersom de til vanlig kan ha bosted på sykehjem i hjemkommunen. Ellers har vi sommerbrukere der vi må benytte båttaxi for å komme frem og få gitt tjenester. Dette er svært ressurskrevende, opplyser Pettersen.

Alle som har krav på hjelp, får tjenester i henhold til lovverket.

– Bemanningsmessig ruster vi opp med 1 dagvakt hele sommeren. Brukerne får den hjelp de har krav på og får hjelpen av godt kvalifisert personell, forsikrer han.

I Mandal kommune i Vest-Agder bor det 15 149 innbyggere. Også her øker folkemengden i sommerhalvåret. Men Sykepleien får opplyst at kommunen ikke har noe problem med å betjene sommerpasienter.


I Tvedestrand kommune i Aust-Agder hadde de 8 ekstra brukere av hjemmesykepleien sommeren 2011. Kommunen har 5 969 innbyggere, men regner med at tallet dobler seg i sommermånedene.

– Hvor mange ekstra brukere det blir i år vet vi ikke ennå. Vil tro det blir noen færre enn i fjor, sier sykepleier i Dypvåg sone, Jan Kåre Kodvik .

Hvor lenge og hvor mye hjelp de trenger kommer an på den enkeltes behov.

– Stort sett får brukerne den hjelpen de søker om. Det er få avslag. Grunnbemanning blir ikke økt i utgangspunktet, men det er mulig å gjøre det, sier Jan Kåre Kodvik.

Les også: Nå kommer sommerpasientene

Les også: Hva har pasientene krav på?

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse