fbpx Hvilken vei skal stikkpillen settes? Hopp til hovedinnhold

Hvilken vei skal stikkpillen settes?

Bildet viser stikkpiller i innpakning.
STIKKPILLE KLAR TIL BRUK: Formet som en torpedo er det lett å tenke at den spisse enden skal inn først. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

Med spiss eller butt ende først, det er spørsmålet.

I Felleskatalogen står det enten ingenting om hvordan stikkpiller skal administreres, eller det gis kortfattede instruksjoner som «tas rektalt» (Mesasal) eller «innføres rektalt» (Petidin).

– Butt ende!

Men i en ny bok om anus, Manus om anus, mener Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland at de har fasiten.

– Den butte enden først, sier Kaveh Rashidi, til daglig allmennlege og fast spaltist i Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Det er utrolig ulogisk, innrømmer han, men forklarer med hva musklene i anus gjør.

Muskelringen, eller sfinkterne, strammer seg, og analkanalen blir mindre og mindre helt til musklene klemmer på stikkpillen.

– Og en torpedoformet gjenstand, som en stikkpille, vil da skyte i retning den butte enden, forklarer Rashidi.

Bildet viser Jonas Kinge Bergland og Kaveh Rashidi.
SKRIVER OM ANUS: Jonas Kinge Bergland og Kaveh Rashidi bruker humor når de tar for seg det de kaller kroppens (kanskje) viktigste organ. Foto: Carl Christian Raabe

Og aerodynamikken?

Noen vil innvende at aerodynamikken tilsier at det burde være motsatt. I boken innrømmer Rashidi og Bergland at en rakett går raskere med spiss ende først.

Men en stikkpille skal ikke inn i rektum i 250 kilometer i timen og møter ikke masse væske- og luftmotstand og derfor er ikke det et relevant argument, forklarer legene i boken.

Og legger spøkefullt til: Med mindre den som får stikkpillen, absolutt skal ha ut masse diaré eller luft akkurat mens stikkpillen blir satt.

Illustrasjonen viser en baby som skal få stikkpille.
HOLDER EN KNAPP PÅ BUTT ENDE FØRST: Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland tar stilling til også dette i Manus om anus. (Illustrasjon fra boken.) Illustrasjon: Jonas Kinge Bergland

Eller …?

Men er dette en opplest og vedtatt fasit?

Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland bruker blant annet en studie fra 1991, publisert i The Lancet, som kilde. Denne studien, « Rectal suppository: commonsense and mode of insertion », er antakeligvis kilden til en snart 30 år gammel forvirring om hvilken vei stikkpiller skal settes. Her konkluderer forfatterne med at butt ende er riktig vei, fordi kontraksjonene i ringmuskelen gjør at stikkpillen blir «sugd» opp i endetarmen.

I 2009 rettet den britiske sykepleierlæreren Gaye Kyle et kritisk blikk mot studien i artikkelen « Should a suppository be inserted with the blunt end or the pointed end first, or does it matter? ». Kyle kritiserte den for å være liten, ikke ha blitt vurdert kritisk og aldri gjentatt. Likevel endret den sykepleierpraksis over natten.

Kyle konkluderte med at det ikke er evidens for å konkludere med at den ene eller andre veien er best.

– Spiss ende først!

Men i 2016, i den fagfellevurderte artikkelen Rectal drug administration in adults: how, when, why tar sykepleierlæreren Michael Lowry til orde for at logikk og anbefalinger fra blant annet legemiddelprodusenter tilsier at den spisse enden skal først.

Michael Lowry viser også til at studien i The Lancet fra 1991 dessverre er blitt anvendt ukritisk og har blitt vanlig praksis.

Bildet viser stikkpiller.
TORPEDO ELLER MISSIL: Stikkpiller skal ha blitt vanlig i bruk mot slutten av 1800-tallet. Torpedoformen skal ha sitt opphav hos den amerikanske farmasøyten Henry S. Wellcome. Foto: Mostphotos

– Ingen retningslinjer

Hos norske RELIS, som gir produsentuavhengig informasjon om legemidler, er spørsmål om innsetting av stikkpiller en gjenganger. Sist gang de besvarte et spørsmål, var i mars 2018.

– Svaret er at det ikke finnes retningslinjer for dette, sier Tone Westergren, farmasøyt og seksjonsleder i RELIS.

– Jeg tror ingen har gjort en systematisk undersøkelse på dette, i den grad det er mulig å sammenlikne effekt av å sette stikkpiller med spiss eller butt ende først, sier Westergren.

Hun våger seg likevel på en slags konklusjon:

– Jeg vil si at den bør settes den veien som best passer pasienten.

I 2007 gikk RELIS gjennom Felleskatalogtekster, preparatomtaler og tilgjengelige pakningsvedlegg, uten å komme til noen konklusjon. RELIS spurte også Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo til råds. Farmasøytisk institutt hadde ikke sett dokumentert noe sted hvilken vei en stikkpille skal føres inn i endetarmen, men antok at det var opplagt. De svarte at sunn fornuft tilsier at den spisse enden skal først, men at det ikke er noe i veien for å gjøre motsatt.

Også på Farmasøytisk Institutt var problemstillingen en gjenganger.

– Går bra uansett

Kaveh Rashidi tar disse opplysningene med stor ro.

– Dere mener å ha fasiten, men RELIS sier det ikke er noen fasit?

– RELIS har nok gjort mer grundig research enn oss, innrømmer han.

– Vi har skrevet en humorbok.

Rashidi understreker at det er vanskelig å gjøre feil med stikkpiller. Det står også i boken.

– I de aller fleste tilfeller vil jeg si at det går bra uansett hvordan den settes, sier han.

– Om man skulle foretrekke spiss ende først, er det ikke noe galt i det.

Rashidi vil likevel holde en bitte liten finger på butt ende først.

– Jeg spurte faktisk samboeren min, som er sykepleier, og hun mente også butt ende er best. Jeg anbefaler egentlig å prøve det. Så kan man velge selv.

– Har du selv reflektert over hvilken vei som er riktig i din legepraksis?

– Det er veldig lenge siden jeg har satt en stikkpille. Dette er det sykepleierne som er gode på.

– Andre ting som er viktigere

Jan Olav Notevarp, sykepleier og førstelektor ved OsloMet, har skrevet lærebøker om å administrere legemidler. Han svarer at han ikke anbefaler den ene veien fremfor den andre.

– Det er viktigere at man setter stikkpillen langt nok inn, sier han.

– Og at man tar hensyn til pasientenes kognitive og fysiske tilstand. For eksempel at pasienten er mottakelig for informasjon om hva som skal skje og hva han eller hun bør passe på etter at stikkpillen er satt.

Han viser til at pillen skal settes innenfor ringmuskelen, eller sfinkterne, for å komme i kontakt med slimhinnene nederst i tarmen, slik at virkestoffet i stikkpillen kan tas opp av kroppen.

Ikke hørt om feil

Og her er alle som mener noe om stikkpiller enige: Medikamenter blir raskere tatt opp av kroppen om de gis rektalt enn via munnen. Stikkpillene består av dosert mengde legemiddel og fett eller et voksliknende stoff som er fast i romtemperatur, men smelter i kroppstemperatur.

Så lenge man setter slike piller rektalt, skal det gå greit.

– Er det mulig å gjøre noen feil med stikkpiller?

– Jeg har aldri hørt om noen sånne feil, sier Kaveh Rashidi.

– Rent hypotetisk kan man tenke seg en skarp negl som risper opp slimhinnen og forårsaker en analfissur.

– Hva med å sette stikkpillen på tvers?

– Det ville vært kjemperart å gjøre det.