Informerer skriftlig i Bergen
Foreldre ønsker informasjon som er spesielt laget for barn.
Stadig flere inngrep gjøres dagkirurgisk eller poliklinisk. Barna kommer om morgenen, opereres og reiser hjem igjen. Tiden til å informere er knapp. Anestesisykepleier Marit Vassbotten Olsen på Haukeland universitetssykehus lurte på hva hvilke erfaringer foreldrene som fulgte barna hadde og hva de mente om informasjonen de fikk. Det ble det mastergrad av.
Små inngrep
På Haukeland får barn som er henvist til polikliniske inngrep i narkose skriftlig informasjon i posten. Olsen spurte 100 foreldre om deres erfaringer med informasjonen de hadde fått og det å følge barnet til behandling. 74 svarte. 63 kvinner og 11 menn. De fleste barna hadde hatt inngrep i øre, nese eller hals.
Trygge
- Som helsepersonell er vi opptatt av om barna faster og slike ting, sier Marit Vassbotten Olsen.
- Men jeg ønsket å vite mer om foreldrenes perspektiv. Hva tenker egentlig de? Jeg har sett at ikke alle foreldre takler dette like godt, og da har jeg lurt på om de var godt nok forberedt, sier hun.
I hennes undersøkelse var de fleste fornøyd med informasjonen og følte seg trygge når de kom til sykehuset. Mange hadde også vært gjennom lignende inngrep før eller de kjente noen som hadde det.
Vil bli brukt
Olsen spurte foreldrene om noe kunne vært gjort annerledes.
- De var spesielt opptatt av hva vi forventet av dem. De ville veldig gjerne være til nytte. Vi kan involvere dem mer.
Å forlate barnet når det sovnet var tøft for mange.
- Da er vi er opptatt av å få gjort jobben vår, men foreldrene opplevde at de ble føyset ut av rommet. De lurte på hva som var galt med deres barn, siden alt plutselig gikk så fort, forteller hun.
Selv om de på forhånd er informert om at barnet kan sovne raskt, skjønner de det ikke før de erfarer det. De blir redde og mange begynner å gråte.
- At det er en normal reaksjon, er noe mange synes vi burde informert om.
Noen passer på
Foreldrene lurte også på hva som blir gjort med barnet når de ikke er der selv. Å fortelle dem at det sitter noen hos barnet hele tiden og at barnet blir passet på og holdt smertefritt er viktig. Når barnet våkner, er det viktig at foreldrene vet at det kan bli kvalme og uro. Foreldrene ønsket tydelige råd for dagene etter inngrepet.
Informasjonen må være enkel.
- Tidligere skrev vi at barna måtte faste fire timer før inngrepet, men at de kunne drikke vann, saft og juice uten fruktkjøtt. Likevel hendte det at de hadde drukket juice med fruktkjøtt likevel, og vi måtte avlyse inngrepet. Noen foreldre lurte på hvorfor vi måtte nevne juice i det hele tatt. Kunne vi ikke bare skrive vann og saft.
Skal informeres
At barna ble informert, mente foreldrene var viktig. De mente at det er sykehusets oppgave å gjøre det. Mange ønsket informasjon spesielt laget for barn.
- Det ønsker jeg å følge opp, sier Marit Vassbotten Olsen.
- De er selvstendige pasienter som også har krav på informasjon.
0 Kommentarer