Sykepleiere vant strid om arbeidstid
Dommen i Høyesterett setter nye grenser for arbeidsgivers styringsrett over ansatte når det gjelder endring av arbeidstid.
- Dommen har stor betydning for alle som er i samme situasjon. Høyesterett har valgt å begrunne avgjørelsen prinsipielt. Det medfører at avgjørelsen har stor betydning for alle ansatte og alle arbeidsgivere, sier sykepleiernes advokat Christian Schadenberg Mathiassen i advokatfirmaet Harris DA til Dine Penger.
Forhandlinger
De to sykepleierne, som er ansatt i Bergen kommune, hadde etter eget ønske fått arbeidsavtaler som beskrev at de skulle jobbe kveldsvakter. Knappe fire år senere ville Bergen kommune pålegge dem dagvakter, noe sykepleierne ikke var villige til.
Det sentrale spørsmål var om kommunen i kraft av arbeidsgivers styringsrett kunne pålegge dem dette. Forhandlinger mellom Norsk Sykepleierforbund og kommunen førte ikke til enighet.
Enstemmig dom
Spørsmålet var hvor langt arbeidsgiver kan gå i å endre plasseringen av daglig arbeidstid i forhold til det som er avtalt i individuelle arbeidsavtaler.
Høyesterett kom dermed til samme resultat som i tingretten, der sykepleierne også vant, og til motsatt resultat av lagmannsretten.
«Det å endre en avtale om kveldsvakter til også å omfatte dagvakter, vil være en så vesentlig endring av arbeidsforholdet at den normalt ikke kan gjennomføres i kraft av styringsretten», heter det i dommen.
Bare ved enighet
Høyesterett viste til Arbeidslivslovutvalget i NOU 2004, hvor det blant annet blir uttalt:
«Vesentlige endringer i arbeidstidsordninger som ikke kommer klart til uttrykk i en avtale, kan arbeidsgiver bare gjennomføre dersom det oppnås enighet eller vilkårene for oppsigelse er til stede. En vesentlig endring i plasseringen av den daglige arbeidstid for eksempel fra dagarbeid til nattarbeid, vil normalt ligge utenfor arbeidsgivers styringsrett.»
Arbeidsgivers styringsrett
Arbeidsgiveren kan, i kraft av styringsretten innen lovens rammer og tariffavtaler, endre avtalebestemmelser når de ikke er vesentlige for arbeidsforholdet.
Men en endring av arbeidsforholdet fra kveldsvakt til både å omfatte dag- og kveldsvakter var etter Høyesteretts oppfatning en så vesentlig endring av arbeidsforholdet at den falt utenfor arbeidsgivers styringsrett og bare kunne gjennomføres ved endringsoppsigelse.
0 Kommentarer