fbpx Viser kun tendenser Hopp til hovedinnhold

Viser kun tendenser

Den første statistikken basert på Iplos-registreringen er sluppet. Den er nokså barbert med data fra kun 164 av 430 kommuner. Og tallene er ikke overraskende.

Individbasert omsorg (Iplos)-registrering ble innført i 2006. Norsk Sykepleierforbund (NSF) har ønsket registreringen velkommen, mens Fagforbundet, Pensjonistforbundet og flere pasientorganisasjoner er imot registreringen, blant annet av personvernhensyn.
NSF mener at Iplos og Kostra (kommune- og stat-rapportering) har mange forbedringsområder for å kunne gi et fullverdig bilde på hvor hjelpetrengende pasientene er, hvilke tilbud de får, hvor mange som arbeider i de ulike delene av tjenestene, hvilken kompetanse de ansatte har og hvor pengene sluses. 

Mangelfulle registreringer
90 prosent av de norske kommunene har rapportert inn til Iplos, men det viser seg at kvaliteten er svært varierende. Derfor har Statistisk sentralbyrå (SSB) inkludert kun 164 av 430 kommuner i statistikken, som altså baserer seg på dataene som gjelder for hele 2006. 

– Hvor nyttig er funnene til SSB da? 

– Man må bare se på det som en tendens, sier Anne Marie Flovik, spesialrådgiver i NSF.
Både Iplos og Kostra sliter med mangelfull registrering fra de små kommunene. Disse har lite personell til å utføre registreringene. 

– Mange kommuner opplever nok at det er for utydelig hva og hvordan de skal rapportere i Kostra. Det fører til at registreringen praktiseres ulikt i kommunene. Det varierer også hvor godt Iplos er integrert i kommunene. Foreløpig er verken Iplos eller Kostra fullverdige, men NSF vil være med å utvikle disse registreringsverktøyene videre, sier Flovik. 

Ikke overraskende tall
Den nye Iplos-statistikken viser at de som har de største behovene får mest tjenester. De yngre brukerne med behov for bistand bor hjemme og får tjenester der, mens de eldre i større grad bor på institusjon. Samtidig får hjemmeboende eldre med stort hjelpebehov mindre bistand i hjemmet enn yngre brukere. 

– Dette er ikke overraskende resultater. De unge koster mest, siden de får hjelp hjemme. Det er i tråd med politiske føringer at institusjonene er tilrettelagt for eldre med stort pleiebehov, og at de yngre skal bli boende hjemme, sier Flovik. 



















Man må bare se på det som en tendens

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse