Truer med ebola-streik
Onsdag 12. november planlegger amerikanske sykepleiere streik og protester mot det de anser som utilstrekkelig beskyttelse for sykepleiere som behandler ebolasyke.
California Nurses Association (CNA), som er tilknyttet det amerikanske sykepleierforbundet National Nurses United (NNU), sier de vil ta ut 18 000 sykepleiere i en todagers streik ved 66 sentre i California og ett sykehus i Washington. De fleste er ansatte ved helsegiganten Kaiser Permanente i California.
Sykepleierne har krevd bedre beskyttelse etter at to sykepleiere i Texas ble smittet av viruset da de behandlet en døende ebolasyk liberier.
Omfattende protester
I tillegg vil sykepleiere i 14 stater rundt om i USA delta i protester. Bare i California vil rundt 50 000 sykepleiere være involvert i streik og andre protester, skriver forbundet på sine nettsider.
Så langt har epidemien krevd 4 910 liv, og 13 676 er smittet. I USA har det vært fire tilfeller, og en person er død, viser ferske tall fra Centers for Diease Control and Prevention (CDC).
Fakta om ebola
Blødningsfeberen ebola akyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.
Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker og ved direkte hudkontakt.
Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.
Inkubasjonstiden er 21 dager.
Dødeligheten er høy, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.
De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet.
En norsk kvinne ble smittet mens hun jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, men ble erklært frisk etter behandling på Oslo Universitetssykehus.
Les også: Ebolautbrudd 2014
0 Kommentarer