Viser et nytt døgn i Helse-Norge
Mandag kommer sesong 2 av På liv og død.
70 team har vært i sving for å dokumentere et døgn i norsk helsevesen. De har vært i 18 fylker og på 25 helseforetak.
I Kristiansand fulgte de jordmor Carina Gitmark Valeur gjennom keisersnitt og amming.
– Veldig fin
– Min umiddelbare reaksjon var nei, absolutt ikke, sier jordmoren om da hun ble spurt om å være med.
– Men jeg hadde sett første sesong av serien og syntes den var veldig fin. Fokuset var nytt, det er en kjempegod idé å filme et døgn i helsevesenet. Så jeg utfordret meg selv og sa ja.
Respekt
Serien ble spilt inn 24. september, fra midnatt til midnatt. Carina Gitmark Valeur ble møtt av kamera da hun kom på jobb om morgenen og fulgt hele dagen. På forhånd var det avtalt at hun skulle være med på et keisersnitt. De vordende foreldrene hadde samtykket lang tid i forveien.
– Jeg var litt skeptisk til at fødekvinner skulle filmes, siden de er i en veldig sårbar fase. Men jeg opplevde at filmingen i første sesong var gjort veldig respektfullt og hensikten er å vise frem alt som fungerer i helsevesenet. Foreldrene syntes det var en fantastisk gave til barnet å få en fødselsfilm som denne, sier hun.
Vanlig
Keisersnittet gikk greit, men ammingen var en utfordring. Både på postoperativ og på barsel.
– For oss er det en vanlig problemstilling, men kanskje ikke noe folk flest tenker over at vi bruker tid på, sier jordmoren.
– Mange kvinner har høye forventninger til ammingen, kanskje kan det være greit å se at det ikke alltid er like lett og noe man må jobbe med.
Menneskene
Valeur tror serien er en fin påminner om alt som foregår i helsevesenet.
– Første sesong rørte noe i folk, sier hun.
– Og så er det fint å se personen bak de ulike rollene. Kirurger og sykepleiere er også medmennesker som blir berørt av det de opplever.
0 Kommentarer