Da er pengene fordelt
Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir null tillegg for alle andre.
LO og NHO ble rundt midnatt enige i årets mellomoppgjør. Utfallet av forhandlingene mellom partene i frontfaget, eller det som anses som konkurranseutsatt industri, vil tradisjonelt legge føringer for de kommende forhandlingene i privat og offentlig sektor (se Faktaboks).
I år er det mellomoppgjør, der det i hovedsak dreier seg om lønnstillegg.
1,75 kroner til lavtlønnede
Resultatet ble et tillegg på 1,75 kroner i timen (3412,50 kroner per år) for medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si overenskomster med gjennomsnittlig årslønn på 388 013 kroner eller mindre.
Oppgjøret har en totalramme på 2,7 prosent, mens fjorårets var på 3,2 prosent.
– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterer de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sa LO-leder Gerd Kristiansen etter at forhandlingene var avsluttet.
Også NHO-sjef Kristin Skogen Lund er fornøyd.
– Vi er tilfreds med at de sentrale lønnstilleggene fortsatt går ned, for tredje året på rad, sier NHO-sjefen i en pressemelding.
Lokale forhandlinger
De som ikke fikk tillegg torsdag kveld må forsøke å få ut lokale tillegg, om de mener at arbeidsgiveren har råd til det. Da har de ikke streikerett, så til syvende og sist er det arbeidsgiver som bestemmer.
Utdanning må lønne seg
– Resultatet så langt er svært nøkternt, og arbeidsgiverne har god grunn til å være fornøyd. LO har fått gjennomslag for en lavlønnsprofil. Denne skal ikke kopieres til offentlig sektor, sier Unio-leder Anders Folkestad i en kommentar til forhandlingsresultatet.
– Utdanning skal lønne seg bedre, presiserer Unio-lederen, og legger til:
– Vi innretter oss mot hovedoppgjøret i 2016. Det må nå tas et krafttak for å rekruttere utdanningsgrupper. Yrkene må gjøres attraktive, og lønn er det viktigste virkemiddelet.
Unio-lederen synes arbeidsgivere og politikere nå må ta rekrutteringsutfordringene på alvor.
– Hvis ikke, vil kvalitet og konkurransekraft gå tapt. Og satsingen på kunnskap både fra politikere og arbeidsgivere vil framstå som tomt preik.
0 Kommentarer