Færre på vakt om natten
- Vi sitter med en følelse av at kriteriene for forsvarlighet blir tilpasset budsjettene, sier NSF hovedtillitsvagt i Gran kommune, Malin Bergseth.
Like etter jul fikk de ansatte ved Skjevrum helse- og omsorgssenter beskjed om at pleiebemanningen på natt skulle reduseres fra fire til tre stillinger.
NSF hovedtillitsvalgt i Gran kommune, Malin Bergseth,frykter sparetiltaket kan få alvorlige konsekvenser.
Smørbrødliste med bekymringer
I et brev til arbeidsmiljøutvalget i kommunen ramser hun opp følgende bekymringsliste, som hun har forfattet sammen med de andre NSF-tillitsvalgte i kommunen:
- Risikoen for å gjøre feil øker
- Mindre tid til å dokumentere
- Mindre tid til å oppdatere seg på endringer og nye pasienter
- Mindre tid til å følge opp dårlige og døende pasienter og deres pårørende
- Komplikasjoner ved langvarig sengeleie der resultatet, hvis det ikke endres leie i senga, kan være: trykksår og smerter
- Når det er behov for å være to hos en pasient over lengre tid; hva da med de andre pasientene?
- Vanskeligere å dempe vandring og nattlig uro.
Raust, proft og praktisk er Gran kommunes offisielle verdiord.
- Det er langt fra raust, proft og praktisk å redusere bemanningen om natta. Nå skal tre pleiere ha ansvar for 62 pasienter, fordelt på fire avdelinger over to etasjer. Arbeidsmiljøloven sier at ved planlegging og utforming av arbeidet skal det legges vekt på å forebygge skader og sykdommer. Dette gjøres ikke gjennom nedbemanning, sier Bergseth.
Ingen respons ... så langt
- Vi har tatt opp saken med ledelsen, den har vært oppe i arbeidsmiljøutvalget og vi har sendt brev til alle kommunestyremedlemmene for at de skal være klar over situasjonen, sier Bergseth.
De ansattes engasjement har imidlertid ikke ført til endring så langt.
- Jeg fikk to svar fra kommunestyremedlemmer, som takket for informasjonen. Siden har det vært stille, sier hun.
Dette var bakgrunnen for at de tok kontakt med lokalavisa Hadeland, noe som resulterte i flere siders oppslag.
Pleietyngden øker
I brevet til kommunestyremedlemmene skriver Bergseth sammen med de andre tillitsvalgt i kommunene følgende:
Antall sykehjemsplasser er kraftig redusert de siste åra og de institusjonsplassene vi har er prioritert til de som trenger det aller mest. De som får innvilget sykehjemsplass nå er mye dårligere enn for bare noen få år siden.
- Pleietyngden for de ansatte på sykehjem har økt, pasientene har flere diagnoser og problemene er mer sammensatte enn før. Samhandlingsreformen har også gitt oss utfordringer ved at pasientene skrives ut før de er ferdig behandlet, sier Bergseth.
I Gran kommune hender det også at nattsykepleier på sykehjemmet må ta oppdrag i hjemmetjenesten fordi hjemmetjenesten ikke har sykepleier på natt.
Pasienter blir tall
Helse- og sosialsjefen i kommunen er invitert med på å gå en nattevakt for å forstå virkeligheten hun styrer.
- Hun har ikke takket ja til invitasjonen. Hun har selv jobbet nattevakt, men det er mange år siden, og virkeligheten har endret seg. Pasientene har et mer komplekst sykdomsbilde. Samhandlingsreformen har også gjort sitt til at pleieoppgavene i kommunene krever mer kompetanse, sier hun og fortsetter:
- Pasienter blir til tall i statistikker for ledere og politikere. Men det er ikke maskiner vi jobber med, det er mennesker, sier Bergseth.
Etisk uforsvarlig
Bergseth sier at en av de viktigste oppgaver på et sykehjem er å gi en verdig livsavslutning i trygge og rolige omgivelser.
- Det å pleie døende omfatter observasjon, behandling og lindring av smerter og kvalme, angst og uro. Det kreves to pleiere for en kontinuerlig tilpasset pleie og ro når målet er en verdig avslutning på livet, sier hun.
I tillegg kommer alle de andre oppgavene: Personlig hygiene skal ivaretas, hud skal smøres og pasientenes sitte og liggestillinger skal endres. Ønskekost skal fikses og tann og munnstell skal gjøres.
- Dette er hverdagen vår, men vi kan ende opp med døende pasienter som ligger med smerter fordi vi ikke rekker å observere. Eller det oppstår sår fordi vi ikke rekker å hjelpe med endring av stilling regelmessig. Begge disse situasjonene påfører pasienten ekstra lidelse, og er ikke etisk forsvarlig, sier hun.
Redusert kvalitet - økt faglighet
I ny bemanningsplan skal det være to sykepleiere og en fagarbeider på hver vakt. Tidligere har normen vært én sykepleier og tre fagarbeidere.
Helse- og omsorgssjef i Gran kommune, Tone Reidem, sier til avisa Hadeland at kutt i bemanning aldri er populært, men at det er nødvendig.
- Tiltaket vil på én måte gå ut over kvaliteten når det er færre på jobb, men samtidig styrkes fagligheten, og jeg mener vi kommer til å ha et tilbud som er godt nok, sier hun til samme avis.
Fra papir til virkelighet
- NSF er positiv til at kommunen vil ha flere sykepleiere på vakt. Det veier likevel ikke opp for at det fjernes ett hode med to hender. I virkeligheten er det vel også slik at det er få søkere på disse stillingene, sier Bergseth.
Hun legger også til at hvordan bemanningsplanene ser ut på papiret, og hvordan det er i virkeligheten, er to forskjellige ting.
Løftesvikt
- Det er snart valg, har dere fått noen fagre løfter fra politikerne?
- Nei. Så langt har det vært stille. Høyre har snakket litt om at de skal ta regningen for videreutdanning til lærere. Sykepleiere er blitt lovet delvis støtte. Bortsett fra det er ingen løfter gitt, men vi skal følge med på debattene som kommer i tiden fremover, sier Bergseth.
Hun har også merket seg at helseminister Bent Høie (H) 5. mars sa til NRK at helsepersonell ikke bare har lov, men en plikt til å melde fra om ting de er bekymret for.
Statistikk
Døde Skjervum i 2014: 13 beboere
Døde Skjervum i 2015 – 1.1. – 7.8. 12 beboere
Gjennomsnittlig lengde botid for sykehjemspasienter på Skjervum:
2014
Langtidspasienter 429,8 dager
Korttidspasienter 11,6 dager
Korttid utredning/behandling ikke reg. noen
Korttid rehab. 22, 7 dager
Avlastning 9,5 dager
2015
Langtidspasienter 641,5 dager
Korttidspasienter 11,8 dager
Korttid utredning/behandling 13 dager
Korttid rehab 9,2 dager
Avlastning 8,5 dager
0 Kommentarer