Sykepleier lever med hiv
Sykepleier Widar har levd med hiv i tjue år. I dag er det verdens aidsdag.
Når snakket du sist om hiv? Det er mottoet for årets aidsdag. Sykepleier Widar Wenæs er en av dem som tidlig brøt tausheten.
Desembers første dag får hiv og aids oppmerksomhet hvert år verden over. Aidsdagen ble etablert i 1988.
Tror på myter
Fortsatt tror mange på gamle myter om hvor smittsomt og farlig hiv er, og hvordan det er å leve med viruset. Dette gjelder også sykepleiere.
Verdens aidsdag (VAD) gjennomføres i Norge av flere organisasjoner som jobber med hiv/aids i til daglig. I år heter kampanjen: #bryttausheten og #hivsløyfing
– I Norge kan man leve godt med hiv i dag, men fordommene som er
knyttet til diagnosen gjør det vanskelig for mennesker å være åpne
om egen hivstatus. Begynner vi å snakke om hiv, kan vi bryte ned
disse fordommene, skriver Verdens aidsdag.
Valgte å være åpen om hiv
Sykepleier Widar Wenæs brøt tausheten. Det gjorde han i Sykepleien i 1996.
Fordi han var åpen om sin hiv-smitte, fikk han ikke jobben som sykepleier han hadde søkt. Med hjelp fra Sykepleierforbundet saksøkte han staten som arbeidsgiver. Det ble full seier i Oslo tingrett i 1997: Han skulle hatt jobben.
Seieren til tross, nå var karrieren snart over, på grunn av helsen. Han hadde jobbet som sykepleier i nesten tjue år, blant annet på akuttmottaket.
– Det største sjokket var at jeg ikke skulle jobbe som sykepleier, fortalte han til Sykepleien i 2013.
Da fortalte han også om hvordan det har vært å leve med hiv, og hvordan han er møtt av helsevesenet.
– Sykepleiere er usikre
Dette var hans budskap til sykepleierne:
– Det er utrolig viktig å skaffe seg kunnskap. Det er ille at i 2013 blir hiv-positive diskriminert når de behandles. Smittefaren blir overdrevet, særlig når man vet hvor lite smittsomt viruset er. De på infeksjonsavdelingen og poliklinikken vet det. De vet hvilke forholdsregler de må ta. De andre er mye mer usikre.
Smitteredsel da hiv kom til Norge
Da det første sykdomstilfellet ble oppdaget i Norge i 1983, kjente man ikke årsaken til aids. Det førte til en enorm smittefrykt. Det gjaldt også helsepersonell.
Sykepleier stakk seg på kanylen
Da en sykepleier kort tid etter det første tilfellet stakk seg på en intravenøs kanyle, gikk hun inn i en svær, langvarig angstreaksjon. For blodsmitte var absolutt en mulighet for å få sykdommen. Sykepleieren utviklet heldigvis aldri noen hivinfeksjon eller aids, men traumet førte til at hun forlot sykepleieryrket.
Nektet å undersøke prøver
Om helsepersonell var bekymret, var redselen enda større blant personellet ved sykehusenes serviceavdelinger, røntgenavdelinger og laboratorier.
Det gikk så langt at mikrobiologisk avdeling og Sentrallaboratoriet ved Ullevål sykehus nektet å undersøke prøver hvor det var mistanke om aids.
Les mer om da hiv kom til Norge
Les også: – Lær dere mer om hiv
0 Kommentarer