Åtte høgskoler ble «borte» 1. januar
Sjekk det nye universitets- og høgskolekartet for Norge.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener Norge har for mange små, sårbare fagmiljøer og for mange spredte, små utdanningstilbud med sviktende rekruttering.
Det er bakgrunnen for at universiteter og høyskoler slås sammen. Fra 1. januar er det blitt åtte færre høgskoler, men flere endringer er på vei.
Du kan lese hele stortingsmeldingen om Konsentrasjon for kvalitet — Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren her.
(Se også infografikk nederst i saken).
Vanskeligere å bli universitet
– I dag sprer vi ressursene til forskning og høyere utdanning for tynt ut over. Nå legger vi grunnlaget for å få sterkere universiteter og høyskoler i alle regioner. Skal vi bremse flyttestrømmen til de store byene, så må vi ha studiesteder som tiltrekker seg og holder på studentene utenfor de store byene, sa Røe Isaksen i en pressemelding i fjor vår.
Isaksen varslet i 2015 at høgskoler fremdeles kan bli universiteter, men at kravet er skjerpet.
Høyskoler som vil ha universitetsstatus må blant annet dokumentere at de minst har 15 studenter per doktorgradsprogram over tid. De må også dokumentere at minst to av doktorgradsprogrammene uteksaminerer i gjennomsnitt fem kandidater per år over en treårsperiode. I tillegg må man, som kravet også var tidligere, tilby doktorgradsprogrammer i fire selvstendige fag.
Også kravene for å opprette master og doktorgradsprogrammer skjerpes inn.
Flere fakta om innholdet i stortingsmeldingen finner du her.
Endringer fra 1. januar
Fra 1. januar ble det åtte færre statlige høgskoler i Norge - sju av dem ble del av et universitet. Her er oversikten (Se også infografikk nederst i saken):
- Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Sør-Trøndelag er en del av NTNU i Trondheim. NTNU er nå landets største universitet og har cirka 39.000 studenter og 6700 årsverk.
- Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik er en del av UiT - Norges arktiske universitet. Her er det 15.000 studenter og cirka 3000 ansatte.
- Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag er en del av Universitetet i Nordland, som endrer navn tilNord Universitet, med 12.000 studenter og 1200 ansatte.
- Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold har slått seg sammen og blitt til Høgskolen i Sørøst-Norge. Her er det cirka 15.500 studenter og 1500 ansatte. De er foreløpig høgskole, men søker i 2016 om å få bli universitet.
Fire kristne høgskoler blir én:
Misjonshøgskolen, Diakonhjemmet høgskole, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Høgskolen Betanien slås sammen til VID vitenskapelige høgskole. VID har cirka 3300 studenter og 300 ansatte.
Kategori 2 og 3
Kunnskapsministeren melder samtidig at dette bare er første fase. Her er oversikt over utredninger av sammenslåinger som pågår:
- Universitetet i Bergen slås sammen med Kunst- og designhøgskolen i Bergen.
- Høgskolen i Bergen slås sammen med Høgskolen i Sogn og Fjordanen og Høgskolen Stord/Haugesund
- Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo slås sammen med Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole.
Hvor følgende utdanningssteder skal plasseres i det nye systemet vil bli avgjort av ut fra regjeringens kvalitetskriterier:
- Høgskolen i Molde
- Høgskolen i Hedmark
- Høgskolen i Lillehammer
- Høgskolen i Oslo og Akershus
- Høgskolen i Volda
- Høgskolen i Østfold
- Norges Handelshøyskole
- Norges idrettshøgskole
- Norges miljø- og biovitenskaplige universitet
- Universitetet i Agder
- Universitetet i Stavanger
- Universitetet i Oslo
0 Kommentarer