Helsetilsynet vil straffe helseforetak i Sebastian-saken
Ti måneder gamle Sebastian fikk ikke forsvarlig helsehjelp i Kristiansund før han døde i fjor. Helsetilsynet mener helseforetaket bør ilegges foretaksstraff.
Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde 22. februar i fjor. Flere har rettet kraftig kritikk mot at lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare penger.
I dag offentliggjorde Helsetilsynet sin endelige rapport i saken (se faktaboks lengre nede i saken). Konklusjonen fra er klar: Ti måneder gamle Sebastian fikk ikke forsvarlig helsehjelp i Kristiansund før han døde i fjor. Helsetilsynet mener helseforetaket bør ilegges foretaksstraff.
Hva skjedde?
Sebastian ble dårlig før en helg. Moren hadde tatt ham med til legevakt i Kristiansund både fredag kveld og natt til søndag, men de ble sendt hjem igjen i stedet for å bli transportert til sykehus i Ålesund.
Da de kom til legevakta for tredje gang, om formiddagen søndag, var tilstanden til gutten forverret og han ble lagt inn ved Kristiansund sykehus i påvente av luftambulansetransport til Ålesund. På grunn av dårlig vær kunne ikke luftambulansen komme, men etter hvert ble et redningshelikopter sendt.
Rett etter at helikopteret tok av fra Kristiansund, ble tilstanden så kritisk for gutten at helikopteret måtte snu. Det ble utført førstehjelp, men livet til det lille barnet sto ikke til å redde.
Bør gis foretaksstraff
– Statens helsetilsyn har kommet til at det foreligger forhold som tilsier å anbefale foretaksstraff mot Helse Møre og Romsdal HF. Statens helsetilsyn har blant annet lagt vekt på at foretaket ved valg av en slik organisasjonsmodell skulle hatt større oppmerksomhet rundt det helhetlige risikobildet, skriver Helsetilsynet på sine nettsider.
De ber påtalemyndighetene om å vurdere foretaksstraff.
– Statens helsetilsyn har blant annet lagt vekt på at foretaket ved valg av en slik organisasjonsmodell, skulle hatt større oppmerksomhet rundt det helhetlige risikobildet, skriver Helsetilsynet.
Trenger tid
Helse Møre og Romsdal opplyser til NTB at de trenger tid til å gå grundig gjennom den endelige rapporten fra helsetilsynet.
– Vi tar kritikken på alvor, og må ta med oss læringspunktene inn i organisasjonen. Innen åtte uker skal vi gi tilbakemelding til helsetilsynet på tiltak og hvordan vi følger opp saken, sier fagdirektør Odd Veddeng til NTB.
– Forbedring og læring
Han understreker at målet med en slik gjennomgang ikke er å lete etter syndebukker, men å synliggjøre sammenhenger med tanke på forbedring og læring.
Siden våren 2015 har barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund vært åpen hver dag med unntak av påske- og sommerferien.
Kilder: NTB og Statens Helsetilsyn
0 Kommentarer