Ella Louise (3) fikk sykehuset hjem til seg
Alle burde få hjemmesykehus. Voksne også, mener barnesykepleier Hilde Gudmundson.
«Ella Louise (3) kan ta blodprøven hjemme» var overskriften i Stavanger Aftenblad i romjulen. Det var sykepleier Hilde Gudmundson (49) som besøkte den lille kreftsyke jenten for å ta blod.
Gudmundson jobber på barneavdelingen ved Stavanger universitetssykehus, som har tilbud om å komme hjem til pasienten, såkalt hjemmesykehus.
– Hvordan var det å komme i avisen?
– Positivt, fordi det ble publisitet om hjemmesykehus. Det burde det vært på voksenavdelinger også, sier Hilde Gudmundson, som ble barnesykepleier i 2002.
Hun videreutdanner seg nå i kreftsykepleie ved siden av full jobb.
Sykepleierprosedyrer i hjemmesykehus
– Hva er et hjemmesykehus?
– Det betyr at sykehuset kommer hjem til pasienten for å utføre sykepleieprosedyrer, i stedet for at pasienten kommer til sykehuset. Det innebærer også omsorg og samtaler, og palliativ og terminal pleie.
– Er det sykepleiere som drar?
– Ja. Vi kan kontakte lege ved behov. Enkelte ganger er andre faggrupper involvert.
Ikke så vanlig
– Hvor vanlig er hjemmesykehus?
– Ikke veldig vanlig. I Oslo drives det annerledes, i egen enhet. Her er det en del av avdelingen. Vi opplever at det er stor interesse for det i landet, i hvert fall blant sykepleiere.
– Er det dyrt?
– Jeg tror ikke det er mye å tape på å tilby hjemmesykehus. Vi bruker gjerne mer tid på prosedyrene hvis pasienten kommer til sykehuset.
– Dere har fått mange private gaver?
– Ja, men i år har vi heldigvis fått midler via statsbudsjettet. Det gjør at vi kan utvide tilbudet til kveld og helg.
En jobb for de erfarne
– Hvordan jobber du?
– Jeg jobber både i avdeling og ute i hjemmesykehus. Vi kjenner barna godt fra avdelingen, der de blant annet får cellegift. De er ofte pasienter hos oss i mange år. Det er bare erfarne sykepleiere som reiser hjem. Det er kjekt å variere mellom avdelingen og hjemmebesøk.
Gudnundson har jobbet på barneavdelingen siden 1999. Hjemmesykehuset startet opp i 2012.
Både tøft og kjekt
– Kan man jobbe lenge med syke og døende barn?
– Det er tøft når det ikke går bra, så man må ha påfyll for ikke å tappe seg. Men det er utrolig mye kjekt og. Å jobbe med barn er fantastisk. De minste er til stede her og nå og tenker ikke konsekvens.
– Du har selv barn?
– Ja, tre. Det gjør det kanskje lettere å identifisere seg med foreldrenes opplevelser.
Unngår infeksjon
– Hva er den største fordelen med hjemmesykehus?
– At familiene får en bedre hverdag. Den blir tilnærmet normal. For søsken er det veldig viktig. Og pasienten slipper å skulle opp av sengen og ut i bilen. Foreldrene slipper å utsette ungen sin for infeksjon, det er noe de er redde for.
– Hva er ulempene?
– Foreløpig har jeg ikke opplevd noen ulemper. Når legene ser pasienten mindre, medfører det et større ansvar for sykepleierne. Og det kan være en utfordring når pasientene trenger tett oppfølging i palliativ fase, for eksempel med ernæring og smertebehandling, forteller Gudmundson.
Fanger opp søsken
– Ellers noe?
– Vi får lettere fanget opp søsken. De kan ta del når de er i en naturlig setting, og det er viktig at de kan føle at de er til hjelp. Det er også lettere å ta opp vanskelige spørsmål på hjemmebane, også med foreldre. Spesielt er det slitsomt for dem å være i palliativ fase. Å kunne gi barnepalliasjon er veldig bra. Og det er fint at vi kan komme til skolen, så pasienten slipper fravær, spesielt for de på videregående og ungdomsskole.
– Og Ella Louise, som nå blir fire, kjenner du godt?
– Ja, jeg var hjemme hos henne i dag. Det er en fryd å treffe henne. En oppvakt jente, sier Hilde Gudmundson.
LES OGSÅ: Syke barn har det beste hjemme
0 Kommentarer