Vil styrke fortrinnsretten til deltidsansatte
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie går nå inn for en lovendring som skal styrke deltidsansattes fortrinnsrett ved nyansettelser. Bakgrunnen er sykepleier Solveig Brattgjerds mangeårige kamp, som i fjor endte med tap i Høyesterett.
– Endelig! Det har vært en lang kamp, men nå er jeg glad for at jeg tok den, sier Solveig Brattgjerd.
Vi får tak i henne på telefon fra spanske Costa del Sol, der hun det siste året har hatt fast, full stilling som diakon ved Den norske sjømannskirken.
Det er over fem år siden Brattgjerd startet å kjempe i forbindelse med en nyansettelse på Legevakta i Oslo. I 2012 hadde hun en 75 prosents stilling der som spesialsykepleier, da det ble utlyst en tilsvarende stilling med samme brøk.
Brattgjerd mente hun da hadde krav på å få full stilling, i henhold til arbeidsmiljølovens § 14-3, der det blant annet heter at <<Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten>>.
Tap i Høyesterett
NSF støttet Brattgjerd sak, men i fjor endte det med tap i Høyesterett, etter at Brattgjerd først hadde fått medhold i både tvisteløsningsnemnda, tingretten og lagmannsretten.
Nå går altså regjeringen, ved Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie inn for å endre loven.
– Vi imøtekommer nå sterke krav fra arbeidstakerorganisasjonene om at deltidsansatte må få forsterket sin fortrinnsrett når det utlyses ny stilling, kommenterer Hauglie til VG.
Skal og gjelde del av stilling
Departementet sender nå et lovendringsforslag ut på høring i kjølvannet av høyesterettsdommen, slik at fortrinnsretten også eksplisitt gjelder for en mindre del av en utlyst stilling.
Det vil si, at dersom en arbeidsgiver for eksempel utlyser en halv stilling, vil en kvalifisert arbeidstaker som allerede har en tilsvarende 75 prosents stilling, kunne kreve fortrinnsrett til 25 prosent av nyutlysningen, og dermed få fulltidsstilling.
Gjelder mange
– Det var jo dette jeg mente var intensjonen bak lovverket, så det er godt å se at politikerne har samme oppfatning, sier Brattgjerd.
– Du tror jo at slaget er tapt når du taper i Høyesterett, men slik var det altså ikke. Selv om dette ikke får direkte konsekvenser for meg personlig, vet jeg at mange er i tilsvarende situasjoner og jeg håper dette vil få positive konsekvenser for andre.
Fornøyd Unio-sjef
Unio-leder Ragnhild Lied er også godt fornøyd lovendringsforslaget fra Høyre-statsråden.
– Det kan få flere menn inn i sykepleieryrket: De vil ikke ha deltidsstillinger. Norske kvinner har altfor lenge funnet seg i deltidslivet. Nå tas det et godt grep for flere heltidsstillinger, sier Lied til VG.
0 Kommentarer