Digital minnebok skal gi demente livsglede
Ved Tiller helse- og velferdssenter i Trondheim tester de ut et nytt verktøy for å gi beboere på sykehjemmet livsglede. Appen «Min Memoria» er et program for iPad som kan brukes for lettere å få i gang samtaler med personer med demens.
Pårørende oppretter profil for beboeren, legger inn informasjon som fødested, yrke, hvilke hobbyer vedkommende har og hva de er stolte av. De kan legge inn bilder og skrive ned livshistorier fra livet til beboeren. Både pårørende og ansatte ved sykehjemmet kan bruke appen og legge igjen beskjeder. De pårørende kan sende reisebrev når de er på ferie som de ansatte leser opp for beboeren.
Husker ut ifra bilder
- Det er midt i blinken å få prøvd ut her, sier aktivitør Kristin Brandsæter som planlegger og tilrettelegger for livsglede på sykehjemmet.
Siden mange husker ting ut ifra bilder, er den digitale minneboken en stor hjelp til å hente frem historier fra hukommelsen forklarer hun.
- Vi får vite mer om hver beboer, og ikke bare hva slags sykdomshistorie de har, som vi ikke hadde fått vite ellers.
Får til gode samtaler
- Her på sykehjemmet bor det regnskapsførere, professorer, lærere, industriarbeidere, sykepleiere, syersker. Så mange forskjellige og unike mennesker, med unike og historier og ulike interesser. For oss som jobber her handler det om å se en person for den han er, ikke som en diagnose han har. Hvis vi kan hjelpe til å lete fram gode minner, opplevelser og historier, kan gylne øyeblikk skapes, mener Brandsæter.
Verktøyet ble presentert for de ansatte ved Tiller før jul i fjor, og ble tatt i bruk i vår. Seks av 32 beboer har prøvd den ut og målet er at alle beboerne skal ha tilgang og bruke den. Nå blir appen brukt en gang i uken.
- Der og da får vi mange fine øyeblikk, med smil og latter. Vi flirer mye, sier Brandsæter.
Trondheim kommune sponser i ett år
Arbeidet med appen «Min Memoria» har vært et prøveprosjekt som skal gå over ett år og det er Trondheim kommune som har sponset iPader og kontoer under testtiden.
Hver avdeling har en iPad på deling. På Tiller har de en avdeling som er et bofellesskap med mennesker med demens og to avdelinger med vanlig sykehjem.
Godt mottatt
Appen har blitt mottatt positivt av de pårørende, selv om noen er skeptiske fordi de er ikke så vant til å bruke digitale verktøy selv. Noen pårørende er i 80-årene selv.
Også blant de som jobber på Tiller synes noen at det er skummelt å ta den i bruk. De vet ikke helt hvordan de skal legge den frem.
- Men det er et fantastisk verktøy, sier Brandsæter. Jeg håper at så mange som mulig vil bruke det for det gjør det så lett å starte en samtale.
0 Kommentarer