Helsesøster: – Foreldre kan dempe kroppspress blant ungdom
Helsesøster Anne Hege Gyllan mener foreldre må komme mer på banen for å lette kroppspresset mange unge kjenner på.
– Kroppspress er et kjempeviktig tema å sette på dagsordenen. Før hadde man bare plattformer som skolen, fritidsaktiviteter og idrettslag å sammenlikne seg med. I dag har de hele verden, sier helsesøster Anne Hege Gyllan.
Hun har vært helsesøster i 24 år, blant annet på ungdomsskole og helsestasjon for ungdom. Hun ser et økende kroppspress og skjønnhetsjag blant denne gruppen. Mye av skylden ligger hos reklamebransjen og sosiale medier, tror hun.
– Vi må innse at sosiale medier er kommet for å bli. Presset fra reklamebransjen kommer heller ikke til å dempes så lenge vi har en evig tro på vår egen evne til forbedring. Oppi alt dette glemmer ungdommen litt at de er gode nok. Og da spør jeg: Hva kan vi gjøre for å roe dem litt?
Foreldre må tenke seg om
– Mitt inntrykk er at mange ungdommer ikke helt forstår forskjell på begrepene selvtillit og selvfølelse. De bedømmer seg selv ut fra hva de oppnår og får til, heller en sin egenverdi, sier Gyllan.
Og det er her foreldrene har et ansvar, mener hun.
– Utvikling av selvfølelse tar mange år. Og det begynner med foreldrene fra barna er små.
Gyllan forklarer at selv om barna begynner å nærme seg myndighetsalder, trenger de fremdeles at foreldrene setter av tid til å være sammen med dem – uten nødvendigvis å ha et bestemt formål.
– Når barna er mindre, er det oftere at foreldrene tilbringer tid sammen med dem, bare fordi det er hyggelig. Det er viktig at foreldre til tenåringer innser at ungdommen fremdeles er deres ansvar, og at de fremdeles har mye å si for å bygge opp barnas selvfølelse. Det kan lette presset flere ungdommer føler.
Gyllan mener også at det ikke bare er ungdommen som må lære seg å bli mer intelligent på nettet, også foreldre må være klar over sin egen bruk.
– Vi har nesen ned i mobilen altfor mye. Jeg tror det er viktig for familierelasjonen at vi kan se hverandre mer. At foreldre har et godt forhold til barna sine er kjempeviktig, også når de begynner å bli eldre.
Ungdom bidrar ubevisst til presset
17 år gamle Aurora Schjølberg er inne i sitt andre år på Akademiet videregående skole i Drammen. Hun er veldig klar på at sosiale medier er hovedkilden til at ungdom kjenner på kroppspresset.
– Man kan kjenne litt på det på skolen også, men det er sosiale medier som er verst. Man ser de tynne, trente jentene og guttene som har mange følgere, og føler vel litt at man bør se sånn ut. Jeg tror mange på min alder bidrar litt til presset selv, ubevisst, fordi de ønsker å passe inn.
Hun tror ikke foreldrene spiller en stor rolle når det kommer til presset ungdom føler på.
– Samtidig finnes det jo foreldre som er overopptatt av kropp og trening. Det kan jo overføres til barnet, sier hun.
– Er det noe du ønsker at voksenpersoner skal gjøre for å lette presset?
– På min skole er mange lærere flinke til å ta opp temaet, men det blir ofte veldig fokus på hva vi ikke skal gjøre. De forteller oss for eksempel at vi ikke skal sulte oss eller bry oss for mye. Jeg kunne ønske noen heller snakket om hvor viktig det er å være trygg på seg selv, og eventuelt fått veiledning om kosthold og trening.
Et økende problem
En som virkelig ser et økende kroppspress er personlig trener Pål Gulbrandsen. Han har jobbet i treningsbransjen siden 80-tallet.
– Et usunt fokus på kosthold og trening gjelder mest hos de unge, både jenter og gutter. Likevel kan vi se at også enkelte foreldre er usunt opptatt av kropp, og dette kan overføres til barna deres.
Han forteller at ortoreksi, en ikke-offisiell diagnose som betyr overdrevet fokus på sunnhet, er et økende problem, men det er allikevel marginalt blant hans klienter.
– Selv om det er en liten prosentdel som har det slik, tror jeg vi i treningsbransjen er flinke til å fange det opp. Vi har en jobb å gjøre med å overbevise dem det gjelder, både ungdom og voksne. Det finnes en balanse mellom å være sunn og usunn - på en sunn måte. Man kan ikke leve supersunt hele tiden, sier han.
Midlertidig stengt på grunn av ombygging
Helsesøster Anne Hege Gyllan mener det er viktig å lære ungdom at alle er ulike, og at ingen kan se like ut.
– Vi er mennesker, og vi trenger å fungere bra sammen. Det gjelder å gi ungdommen lov til å finne sin rolle og sitt ståsted.
Hun understreker at ikke alt skjønnhetsfokus er negativt. Ungdommen skal få lov til å utforske og prøve ting.
– Det er klart de skal prøve ut sminke, det er helt normalt. Jeg har tidligere brukt uttrykket midlertidig stengt på grunn av ombygging. For det er litt den situasjonen ungdom er i. De er i en fase hvor de må få lov til å bruke tid på ting og lære hvem de er.
0 Kommentarer