fbpx Slik unngår du sykdom i ferien Hopp til hovedinnhold

Slik unngår du sykdom i ferien

Mann med solhatt som ligger i en hammock

Årlig rapporteres det om nær 4000 tilfeller av meldingspliktige sykdommer med antatt smitte i utlandet. De fleste blir smittet i sommerferien.

– I fjor sommer var det mye snakk om zika og om gravide kunne reise på ferie til ulike områder i verden. Situasjonen er noenlunde den samme i dag, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Det er flest områder og land på det amerikanske kontinentet med zikaforekomst.

Norske helsemyndigheter anbefaler gravide å utsette ikke-nødvendige reiser til områder med zikafeber. Folkehelseinstituttet publiserer jevnlig oversikt over hvilke land dette gjelder.

Råd i forbindelse med reise til områder med zikaviruset er:

  • Bruk klær som dekker kroppen og myggmiddel så du unngår stikk. Sov under myggnett og eventuelt sprøyt boligen med insektmiddel.
  • Bruk prevensjon ved seksuell aktivitet, for å redusere risikoen for smitte og graviditet.
  • Ta en test når du kommer hjem dersom du ønsker å bli gravid etter hjemkomst.

MMR-vaksine til yngre barn

Mange land er sårbare for meslingutbrudd på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen. I Europa sirkulerer meslingviruset i befolkningen i Belgia, Bosnia-Hercegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Kasakhstan, Romania, Serbia og Ukraina ( Kilde: WHO).

Dersom man planlegger å reise med barn mellom 9 og 15 måneder til disse landene, kan det være aktuelt å fremskynde vaksineringen. 

Ebola

Det er nå et utbrudd av ebolavirussykdom i Den demokratiske republikken Kongo.

Folkehelseinstituttet fraråder ikke reiser dit, men anbefaler generelt å unngå unødvendig opphold i områder hvor det pågår ebolautbrudd.

Sykdommen smitter mellom mennesker ved direkte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. 

Mat- og vannbåren smitte

Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner. Salmonella rammer mange nordmenn på reise hvert eneste år. Vanligvis skyldes rundt 80 prosent av tilfellene smitte under utenlandsopphold.

– Det er ikke spesielle forhold i år, rent smittevernmessig, som gjør at årets sommer blir annerledes enn før, sier Blystad.

– Av smitte i Norge ser vi normalt spesielt mange matsmittesykdommer, forteller han.

Årsaken kan være grilling og bruk av vann med dårlig kvalitet på hytter og i friluft.

Infeksjonene kan hovedsakelig gi diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. I de aller fleste tilfeller går dette over av seg selv.

Håndvask etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før og etter matlaging, er en god regel.

Er du i utlandet, bør du passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.

Reisevaksiner

Behovet for vaksiner er avhengig av reisemål og varighet, men Folkehelseinstituttet anbefaler at alle bør ha beskyttelse mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

For de fleste vaksinene tar det minst 1–2 uker før beskyttelsen inntrer, og noen må gis to eller flere ganger for å få full virkning. For å få optimal effekt av vaksinasjon bør man derfor i mange tilfeller starte i god tid før avreise.

Folkehelsas nettside fins oppdatert oversikt over smittsomme sykdommer i ulike deler av verden.

Reisende bør alltid ha europeisk helsetrygdkort når de skal ut på tur. Kortet dokumenterer rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når man oppholder seg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse