fbpx Får refs fra kommunen: Sykehjemsbeboere i Bærum er for lite ute Hopp til hovedinnhold

Får refs fra kommunen: Sykehjemsbeboere i Bærum er for lite ute

Bildet viser en eldre kvinne liggende i en rullestol i en stue på et behandlingssenter.

Bærum kommune bryter loven om verdig eldreomsorg når eldre ikke kommer seg ut. Det mener kommunerevisjonen, som også etterlyser bedre aktivitetstilbud på sykehjemmene.

Sjelden eller aldri, var svaret fra enkelte av lederne da de ble spurt om hvor ofte de eldre fikk komme seg ut av huset. 30 avdelingsledere på kommunens bo- og behandlingssentre bidro da kommunerevisjonen foretok en grundig kartlegging av aktivitetstilbudene i 2018.

Det var Budstikka.no [for abonnenter] som først skrev om saken.

I rapporten som fulgte, ble det lagt spesielt vekt på at det stilles konkrete krav om tilrettelegging for lufteturer i forskriften om verdig eldreomsorg.

– Det er alvorlig at kommunen bryter loven, sier lederen for kontrollutvalget i Bærum Per Arne Nyberg (Ap).

– Demente er blant dem som kan ha stor glede av å gå ut en tur. Men bor de i andre etasje mens uteområdene ligger i første, må de ha følge, slår han fast.

Han har tidligere etterlyst en bedre gjennomgang av bemanningssituasjonen ved kommunens bo- og behandlingssentre.

– Jeg skjønner at bemanningen varierer, men dette er viktig, sier Nyberg.

På et møte i kontrollkomiteen i Bærum i mandag ba komiteen rådmannen om å sørge for at beboere som ønsker det, skal få anledning til å gå ut. De ba også om at aktivitetstilbudene blir bedre tilpasset til den enkelte.

Ansattes initiativ

Rapporten «Aktiviteter på bo- og behandlingssentre» påpeker at aktivitetene ofte blir til på de ansattes initiativ. Mange har god kjennskap til hva de eldre liker og kan få til, men det er likevel ikke alltid i samsvar med aktivitetene de blir tilbudt. 

Variasjonen fra sted til sted er også for stor, mener kommunerevisjonen. På et sted er det bingo annenhver dag – andre steder står det aldri på planen. Aktiviteter som trim, musikk, sang og høytlesning er jevnere fordelt, mens alt fra restaurantbesøk til hverdagsaktiviteter som å hente avisen og brette tøy, kan fremstå som mer tilfeldig.

– Vi kan alltid bli bedre, sier kommunalsjef for pleie- og omsorg Per Svarverud.

– Både til å planlegge hverdagene, lytte til beboernes ønsker og, sist men ikke minst, til å motivere til aktivitet.

Kommunalsjefen mener likevel de har et rikt aktivitetstilbud i dag og trekker frem ting som strandfest, båtturer, grilling og babytreff.

Motivasjon for å gå ut 

Problemet med å få de eldre ut har flere sider, ifølge kommunalsjefen. 

– En stor utfordring for våre medarbeidere er å motivere beboerne. Mange eldre trenger mye overtalelse for å komme ut.

Pleie- og omsorgsavdelingen skal derfor jobbe mer med motivasjonsarbeid og også med planlegging av beboernes hverdagsliv. 

Er det et spørsmål om bemanning?

– Det er tatt en politisk beslutning om at vi skal gjennomgå eller utrede bemanningen ved våre bo- og behandlingssenter. Dette arbeidet vil vi sette i gang umiddelbart, sier Svarverud.

Som et tiltak for å gi beboere mer bevegelsesfrihet, nevner han Carpe Diem demenslandsby som skal stå klar til innflytting våren 2020. Her er hele ideen at de eldre skal få bevege seg fritt i trygge rammer. Dette er også en viktig side ved et annet bo- og behandlingssenter under oppføring i kommunen. 

Vil følge opp

Rådmannen i Bærum har på sin side besvart kritikken fra kommunerevisjonen med løfter om større innsats, både for å få de eldre ut og for å finne aktiviteter som passer bedre for den enkelte. For å få det til, vil han blant annet sørge for enda bedre kartlegging av hva de tidligere har likt å gjøre og også hva de pårørende ønsker som tilbud på bo- og behandlingssentrene.

– Vi kommer til å følge opp at han faktisk gjør det, sier Per Arne Nyberg i kontrollkomiteen. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse