Korona: Hva med reisene mine?
NSFs forsikringskontor må svare på mange spørsmål om koronaviruset i disse dager.
Medlemmer av Norsk Sykepleierforbund ringer til forsikringskontoret for å spørre hvordan de skal forholde seg til reiser til områder med mange virussmittede.
Kontorets leder, Randi Moan Riiber, anslår at det kommer minst 100 ekstra henvendelser per dag på grunn av koronaviruset.
– Bruk sunn fornuft og følg UDs reiseråd, er hennes hovedråd til medlemmene som har reiseforsikring gjennom medlemskapet.
Folk spør særlig om reiser de har bestilt, kan avbestilles, og om de bør droppe å bestille reiser.
– Det er medlemmer i alle aldre som ringer, men noen av konsulentene våre opplever at det er mange eldre, sier Riiber.
– Vent og se
Hun råder folk til å vente og se an litt før de bestiller reiser.
– Reiserådene kan endre seg fra dag til dag, påpeker Riiber.
I skrivende stund står det på NSFs forsikringsselskap Fremtind sin nettside at reiser bestilt til hele Kina og Hongkong, i tillegg til de norditalienske regionene Lombardia, Veneto og Emilia-Romagna, kan avbestilles med dekning i reiseforsikringen. Det gjelder per i dag, 3. mars, for utreise innen 31. mars.
I disse regionene er populære reisemål som Venezia og Milano.
Dette bekreftes av kommunikasjonssjef i Fremtind forsikring, Simen Berntsen Rudi. Kina er det eneste landet UD direkte fraråder å reise til av landene som er hardest rammet av koronaviruset. Men forsikringsselskapene ser også på rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet for å avgjøre hvilke avbestillinger som kan dekkes av reiseforsikringen.
– Situasjonen vurderes fra dag til dag, vi har møte hver morgen, sier Rudi til Sykepleien.
Vil trolig ikke utvide listen
– Det er lite sannsynlig at vi utvider med flere land eller regioner nå, om ikke situasjonen skulle eskalere, sier Rudi.
Dekningen gjelder hovedsakelig for reiser bestilt før virusutbruddet, opplyser han, og legger til at det kan være noe tvil om når dette var.
– Men det nytter ikke å bestille reise til for eksempel Milano nå, forsikringsselskapene forventer at folk er klar over virussituasjonen der, sier han.
Er du medlem av NSF og har tegnet reiseforsikring via forbundet, vil altså avbestillinger til disse områdene bli dekket. Har du familiemedlemskap, dekkes reiseutgiftene for hele familien, inkludert hjemmeboende barn til og med det året de fyller 20 år.
Har du et annet forsikringsselskap, vil det trolig være lik vurdering av hvilke land som står på listen for dekning av avbestillinger, ifølge Riiber.
Dekker ikke frykt
Ønske om avbestilling på grunn av frykt for smitte dekkes ikke av reiseforsikringen. Det er heller ikke egne vilkår for gravide eller de som har en sykdom som man nå tror gir større risiko ved koronasmitte.
Her finner du reiseinformasjon til alle land:
Karantene på reisen
Noen innringere spør også om hva som skjer hvis det oppstår smitte der man er på ferie, og man for eksempel blir sittende på et hotell i karantene.
– Det første man gjør da, er å kontakte turoperatøren eller flyselskapet man har reist med. De skal ha en plan for å følge opp reisende som havner i en slik situasjon, forklarer Riiber.
Ekstraopphold på hotell, eller andre utgifter man måtte få i en slik situasjon, dekkes i henhold til vilkårene i reiseforsikringen. Man må da ta kontakt med skadeavdelingen i forsikringsselskapet.
Telefonnummer til skadeavdelingen til Fremtind: 915 04 818
Telefonnummer til Falck Global Assistance (ved akutt behov for hjelp): +47 24 06 29 90.
Les også:Korona-råd: Bli hjemme i 14 dager
0 Kommentarer