fbpx Helsesykepleierne får barnehelseprisen Hopp til hovedinnhold

Helsesykepleierne får barnehelseprisen

Bildet viser Ann Karin Swang

Hun har fått kjeft og vært usikker selv. Men Ann Karin Swang og helsesykepleierne prises av barnelegene for å ha påpekt nedstengningens konsekvenser for barn og unge.

– Jeg er veldig stolt, veldig rørt og veldig ydmyk.

Det sier Ann Karin Swang på telefon fra Tromsø, der hun fredag 10. september mottok barnehelseprisen under pediaterdagene til Norsk barnelegeforening.

Prisen deles ut til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for barn og unges helse.

Helsesykepleierne får prisen for å ha påpekt de negative konsekvensene nedstengningen har hatt for barn. Ifølge begrunnelsen har helsesykepleiernes viktige rolle i det forebyggende helsearbeidet for barn blitt enda tydeligere under covid-19-pandemien.

Har fått kritikk

– Jeg ble veldig overrasket, men synes kanskje vi har fortjent den, sier Ann Karin Swang.

– Vi har vært den stemmen som har talt barn og unges sak gjennom koronapandemien.

Swang har vært tydelig på at smittesporing og vaksinering ikke må gå utover det forebyggende og helsefremmende arbeidet som gjøres i helsestasjon- og skolehelsetjenesten. For det har hun ikke bare fått positive reaksjoner.

– Jeg har fått beskjed om at også vi må skjønne at nå er det alle mann til pumpene. De som driver med smittevernarbeid i kommunene, er kjempeslitne, og også helsesykepleierne må bidra. Men vi bidrar, sier Swang.

– I hver eneste kommune i Norge er det helsesykepleiere som blir tatt ut av sin ordinære jobb for å smittespore og vaksinere. Men vi kan ikke ta alle. Helsestasjon og skolehelsetjeneste er lovpålagte tjenester. Tar vi bort dem, mister barn og unge et tilbud de har krav på.

Derfor har hun blant annet gått ut og bedt helsesykepleiere si nei til koronaarbeid på sykehjem og legevakter.

Klar på hvem hun er lojal mot

– Vi har hatt diskusjoner om dette internt, og jeg har innimellom vært i tvil selv, innrømmer hun.

– Men da gjør jeg som jeg pleier når jeg er i tvil. Jeg stiller meg foran speilet og spør: «Hvem min lojalitet skal være hos». Og da får jeg alltid til svar: Den skal være hos barn og unge.

Problemet, mener Swang, er at det ikke er bygget opp en beredskap for smittevernarbeid.

– En pandemi er ikke noe som kommer én gang. Det vil komme en ny pandemi. Og da må vi ha en plan for å håndtere den. I kommunene er det kommunelegen og helsesykepleierne som har ansvar for smittevernarbeidet, men vi er altfor få fagfolk, totalt sett. Derfor tåler vi ikke de ekstra belastningene som kommer nå i koronapandemien.

En viktig grunn til at Swang talte barn og unges sak med en så tydelig stemme var at hun mente det var gjort en veldig dårlig risikoanalyse av konsekvensene av å fjerne et lavterskeltilbud til barn og unge.

Bildet viser overrekkelsen av Barnehelseprisen.

Andre gang de får prisen

Det er sjette gang Barnehelseprisen deles ut og andre gang den gis til helsesykepleiere. Også i 2006 fikk de, som da het helsesøstre, prisen for sitt forebyggende helsearbeid blant barn.

Ifølge avtroppende leder i Barnelegeforeningen, Elisabeth Selvaag, kunne helsesykepleierne godt fått prisen hvert år.

«Det siste halvannet året har de gjort en helt spesiell innsats», skriver hun i en e-post til Sykepleien.

«Både for å opprettholde tjenestene til barn og unge, og for å skjerme dem for inngripende tiltak. De har påpekt hvordan nedstenging særlig gikk ut over de som hadde det vanskelig fra før.»

Selvaag skriver også at Ann Karin Swang som leder har fremstått uredd og trygg i sine uttalelser.

– Hva betyr det å få pris fra barnelegene?

– Det er veldig fint å få pris og bli sett og anerkjent av en annen helseprofesjon, sier Swang.

– Vi samarbeider med barneleger på helsestasjon og poliklinikker, men barneleger inne på barneavdelingene jobber vi vanligvis ikke tett med.

Får kompetansesenter

Det har vært to gode dager for helsesykepleierleder Swang. Torsdag 9. september jublet hun for at helseminister Bent Høie har satt av 15 millioner kroner til et kompetansesenter for helsestasjon- og skolehelsetjenesten i neste års statsbudsjett.

Dette er noe helsesykepleierne har kjempet for i snart 15 år, og da Ann Karin Swang tiltrådte som leder, erklærte hun at hun ikke ville gi seg før et slikt senter var en realitet.

– Hvilket mål setter du deg nå?

– Vi er ikke i mål med kompetansesenteret. Selv om vi har fått lovnader om at pengene bevilges, også om det skulle bli regjeringsskifte, er det nå jobben starter, sier Swang.

– Nå må vi finne ut hvordan politikerne har tenkt til å gjøre det og hvordan de vil involvere oss. Blant annet er vi opptatt av at kompetansesenteret ikke bare skal jobbe med den psykiske helsen, men også den somatiske. Og at det skal rette seg mot det forebyggende og helsefremmende.

Og så er Swang opptatt av å få flere helsesykepleiere. I dag mener hun det utdannes altfor få, og viser til en Sintef-rapport som viser at det mangler helsesykepleiere i Norge.

– Det blir min neste kampsak, lover hun.

Fakta
Barnehelseprisen
  • En pris som deles ut av Norsk barnelegeforening
  • Gis til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for barnehelse
  • Skal primært gis til en som ikke er medlem av Norsk barnelegeforening
  • Deles ikke ut årlig
  • Tidligere mottakere av prisen er blant andre Jens Stoltenberg, for sitt arbeid med vaksinefondet og med å vise sammenhengen mellom barns helse og samfunnsøkonomiske forhold i sitt politiske arbeid, og Magne Raundalen for innsats for nasjonal og internasjonal barnehelse
  • Det er andre gang helsesykepleiere får barnehelseprisen. Landsgruppen av helsesøstre (som faggruppen het før navneendringen til helsesykepleier) fikk i 2006 prisen for sitt forebyggende helsearbeid blant barn

Kilde: Norsk barnelegeforening

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse