Dette bør du vite foran årets tariffoppgjør
Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, og forventingene er høye. Nå nærmer det seg kampstart. Unio forventer at sykepleiere og andre offentlig ansatte vil bli prioritert foran andre sektorer.
– Offentlig sektor må prioriteres i oppgjøret, er meldingen Unio sender ut i forkant av oppgjøret. Norsk Sykepleierforbund (NSF) er en av de 14 fagforbundene som sammen utgjør Unio.
Årets lønnsoppgjøret er et hovedoppgjør. Det betyr at det skal forhandles om både lønn og arbeidsbetingelser.
Vil at offentlig sektor prioriteres
Unio krever at offentlig sektor må ha en høyere ramme, enn andre sektorer.
– Det er viktig for å beholde og rekruttere arbeidskraft med høyere utdanning – som hver eneste dag leverer livsnødvendige tjenester til barn, unge og voksne i hele Norge, skriver organisasjonen på sin nettside.
De 14 fagorganisasjonene som er med i Unio, utgjør til sammen rundt 380 000 medlemmer som forhandler på seks tariffområder.
NSF har opprettet en egen nettside om årets tariffoppgjør. Hovedforhandlingene i Spekter, KS, Stat og Oslo Kommune starter i april. Forhandlingene i områdene NHO, Virke og KA foregår til høsten.
Dette er forhandlingslederne
Forhandlingsutvalgene i Unio forhandler med arbeidsgivere på avtaleområdene medlemmene tilhører.
- Når det gjelder kommunalt ansatte, er det KS som er forhandlingsmotpart. Forhandlingsleder for Unio er Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal. Når forhandlingene starter, er det han som både leder forhandlingene for Unio, og han som er talsperson både for lærerne og sykepleierne som jobber i kommunal sektor.
- NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, er Unios forhandlingsleder i sykehussektoren. Der er det Spekter som er motpart.
- Forskerforbundets leder, Guro Elisabeth Lind, er forhandlingsleder i Unios forhandlingsutvalg i staten.
- Forhandlingsleder for Unio i Oslo kommune er Therese Thyness Fagerhaug fra Utdanningsforbundet.
- Forhandlingsleder for Unio i Virke er Eirik Rikardsen fra Norsk Sykepleierforbund.
- Forhandlingsleder for Unio i KA (Kirken) er Gun Hafsaas fra Presteforeningen.
Viktige datoer
Her er datoene alle sykepleiere bør følge med på. Datoene er foreløpige og sist oppdatert 20. januar:
Februar
18. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sin foreløpige rapport.
Les også: TBU har hindret lønnskrangler i femti år
Mars
8. Unios inntektspolitiske konferanse. Teknisk beregningsutvalg TBU legger frem sin endelige rapport samme dag.
April
5. Forhandlingsstart Spekter (A-del).
20. Forhandlingsstart stat.
30. Forhandlingsfrist stat, KS og Oslo kommune (midnatt).
(Saken fortsetter under faktaboksen)
– Vi forhandler hele året
– Hvilke forventninger har Sykepleierforbundet (NSF) foran årets hovedoppgjør?
– Vi forbereder oss på å forhandle for våre medlemmer gjennom hele året og hele tariffperioden, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.
De siste årene har forhandlinger og meklinger både skjedd på høsten og i januar. NSF har medlemmer i mange tariffområder.
– Noen forhandlinger gjør vi med Unio-hatten på, andre forhandlinger gjør vi alene som NSF. For eksempel slik som i NHO, sier Larsen.
– Tariffkonferansene er viktige
Larsen er forhandlingsleder i Spekter-området.
– Hvordan forbereder du deg?
– Jeg har dialog med både arbeidsgiversiden og andre arbeidstakerorganisasjoner gjennom hele året – formelt og uformelt.
Larsen trekker frem at tariffkonferansene er viktige arenaer foran lønnsoppgjørene. Både for henne og forbundsstyret.
– Disse arrangeres regionalt og etter tariffområde. Formålet med tariffkonferansene er at medlemmene gjennom sine hovedtillitsvalgte og delegater skal gi forbundsstyret råd om tariffpolitiske prioriteringer, sier hun.
Larsen minner om at her kan hvert enkelt medlem si sitt.
– En stor og engasjert medlemsmasse er avgjørende for at NSF skal lykkes med sin lønnspolitikk og nå de målene vi setter oss, sier Larsen.
– Vi står samlet
– For Unio Spekter, hvor jeg er forhandlingsleder, er det viktig å fremme de kravene som setter virksomhetene i stand til å beholde, mobilisere og rekruttere livsnødvendig kompetanse i helseforetakene, sier Larsen og legger til:
– Jeg opplevde i streiken i 2021 at vi hadde et sterkt og samlet Unio bak oss i disse kravene. Unio-forbundene står ikke mindre samlet i år.
Larsen mener arbeidsgiverne må se sitt ansvar for å løse utfordringene i sektoren og at hovedtariffoppgjørene blir en arena for å løse utfordringene.
– Som for eksempel at sykepleiermangelen vokser seg større for hvert år med negative konsekvenser for pasienter, helsetjenestene, ansatte og samfunnet for øvrig, sier hun.
0 Kommentarer