fbpx Ingen kjønnslikestilling innen deltidsarbeid og utdanningsnivå Hopp til hovedinnhold

Ingen kjønnslikestilling innen deltidsarbeid og utdanningsnivå

bildet viser kvinne i båt med barn

Av 12 ulike statistikker fra SSB over hvor kjønnslikestilt Norge er, er det to områder som skiller seg ut som minst likestilt: Deltidsarbeid og høyere utdanning.

Norge regnes som et av de mest likestilte landene i verden, men på to områder er det mindre likestilt, viser tall fra SSB, hentet fra indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene. De viser at en større andel kvinner enn menn jobber deltid og en større andel kvinner enn menn har høyere utdanning.

Over en fjerdedel av alle kvinnelige lønnstakere jobber i de tre mest kvinnedominerte yrkene. Særlig er helse- og omsorg kvinnedominert, og der er også deltidsarbeid er utbredt.

Deltid

I 2020 jobbet 37 prosent av kvinnelige sysselsatte mellom 20–66 år deltid. Det er over dobbelt så stor andel som menn i samme alderskategori (17 prosent).

Dette er stabile tall over flere år, og det er geografiske forskjeller. Det sentrale østlandsområdet og Nord-Norge peker seg ut som mer likestilt på mange områder.

Aller størst forskjell mellom andel kvinner og menn i deltidsarbeid i 2020 er det i Møre og Romsdal, Rogaland, Agder og Vestfold og Telemark. I Møre og Romsdal jobber 43 prosent av kvinnelige og 15 prosent mannlige lønnstakere deltid.

I Agder er i tillegg andelen kvinner som jobber deltid aller størst (47 prosent), men her er til gjengjeld også andelen menn som jobber deltid større (19 prosent) enn i for eksempel Møre og Romsdal.

Deltidsarbeid blant kvinner er minst utbredt i Oslo (27 prosent) og Viken (35 prosent). Også forskjellen mellom kvinner og menns deltidsarbeid er minst i Oslo, sammen med Troms og Finnmark.

Høyere utdanning

Flere har høyere utdanning i 2020 sammenliknet med 2008, men gapet mellom andel kvinner og menn som har høyere utdanning har blitt større på disse årene:

I 2008 hadde 24 prosent menn og 31 prosent kvinner høyere utdanning. I 2020 var dette forholdet henholdsvis 27 prosent for menn og 40 prosent for kvinner.

Det er størst kjønnsforskjell i andel med høyere utdanning i Troms og Finnmark (13 prosentpoeng). Men også Møre og Romsdal, Nordland, Vestlandet og Innlandet ligger tett opptil.

Statistikkene kan leses her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse