– Ta vare på din nyutdannede kollega
– Sykepleier, vær klar for å ta imot din nye, nyutdannede kollega. Det er også din oppgave å spille vedkommende god, skriver forbundslederen.
De er lett å gjenkjenne. Rene, nye Hoka-sko på beina, ny penneholder i brystlomma og et blankt søster-ur på uniformen. Bildet på adgangskortet er helt tydelig og uten noe tegn av slitasje. Adgangskortet har ennå ikke fått kjørt seg gjennom kortlesere utallige ganger eller ripet opp i veska på vei til jobb. De nyansatte vet fortsatt hvor pennen deres er.
Mest gjenkjennelig er likevel blikket og ansiktsuttrykket. De lyser av forventning og spenning. Samtidig er det mange med svette håndflater første arbeidsdag. Første dag med tittelen «sykepleier» på brystet er et stolt øyeblikk, men kan også føles som et høyt fjell å bestige.
De berger driften
Det er første uken på jobb for nesten 4000 nyutdannede sykepleiere. Sykepleiere med stort behov for støtte, trygghet og stabilitet. Deres første uker på jobb skjer samtidig med at ferieavviklingen starter for fast ansatte, og antall ubesatte vakter landet over går i taket. Trolig det minst hensiktsmessige tidspunktet å komme nyutdannet inn i en ny jobb.
Pasientenes behov for sykepleie tar ikke sommerferie. Sommermånedene i hjemmesykepleien, på sykehjem, sykehus og andre steder er vel så travle som resten av året. Det er de mest uerfarne som berger driften gjennom sommeren.
Mye på kort tid
Det er ikke lite en nyutdannet sykepleier skal sette seg inn i, lære, forstå og ta ansvar for i løpet av kort tid. Ofte er det bare rom for to til tre opplæringsvakter før de skal fungere selvstendig som sykepleier. Da er det bra å ha en solid og god utdanning bak seg, med gode praksisperioder.
I NSFs ferske medlemsundersøkelse svarer et flertall av dem som har under to års erfaring som sykepleiere, at de opplevde at utdanningen i stor eller svært stor grad forberedte dem til det som møtte dem i arbeidslivet, og sju av ti vil anbefale utdanningen til andre.
Lett å glemme hvordan det var
Som nyutdannet er yrket og rollen ny. Det er vanskelig å prioritere hva som er viktige oppgaver og hvilke oppgaver som kan vente uten å ha erfaring. Det tar lengre tid å gjøre jobben når ingenting ligger «i autopiloten» og mye må slås opp. Det er emosjonelt krevende å føle seg til bry fordi en ofte må be mer erfarne kolleger om hjelp.
Vi har alle vært nye, men det er lett å glemme hvordan det var. Amerikanske sykepleiere bruker frasen «Nurses eat their young»på Instagram. Det refererer til at erfarne sykepleiere noen steder har en bøllete og ufin oppførsel mot sine nyutdannede, og ofte yngre, kollegaer. I 2016 deltok 2000 sykepleiere i en studie om mobbing i regi av Universitetet i Bergen, seks prosent av deltakerne rapporterte at de av og til ble mobbet på jobb. Selv om forekomsten av mobbing på arbeidsplassen er lav i Norge, så er det alvorlig for den som rammes.
Snakk med, ikke om
For å beholde en ny kollega må vi gjøre en innsats for å ta godt imot dem. Det betyr å være en trygg sparringpartner og kollega faglig sett, men også sosialt. Engstelige sykepleiere vil kunne gjøre feil på lik linje med arbeidstakere som opplever andre former for stress på arbeidsplassen.
Alle trenger ros og anerkjennelse, kanskje særlig når oppgavene er utfordrende. Vær inkluderende, ta deg tid og snakk med – ikke om. Vær åpen på egne kunnskapsgap og feil du har gjort slik at også de som er nye tør å innrømme det de ikke kan.
Vi må spille på lag
Trygge nyutdannede er en verdifull ressurs når de tør å spørre; «hvorfor gjør vi det sånn?». Vi trenger de nye til å delta i faglige diskusjoner med splitter ny forskning, kunnskap og alternative måter å løse utfordringer på.
For at jobben skal bli gjort på en faglig god og omsorgsfull måte, må hele laget være best mulig og spille på lag med hverandre. I fotballen snakkes det om å spille hverandre gode. Det er akkurat det vi gjør i et trygt, inkluderende og lærende arbeidsmiljø.
Min gammeltante brukte å si «må du leve og blomstre, og ikke snuble i trappa». Jeg sier det samme til alle nyansatte – må dere leve og blomstre, så skal både vi i Sykepleierforbundet og dine kolleger sørge for at du ikke snubler i trappa.
0 Kommentarer