Studentleder etterlyser penger og tiltak som vil gi flere praksisplasser
Regjeringen vil gi ti millioner til veiledning av studenter. – En start, men ikke nok, mener leder av NSF Student.
Daniel Tørresvoll Stabu er leder av NSF Student. I dag kom statsbudsjettet, og studentlederen stiller følgende spørsmål:
– Hvor ble det av midlene og tiltakene for å øke antall praksisplasser?
– Ikke lommeboken som skal avgjøre studie
I kunnskapsdepartementets budsjettforslag vil regjeringen øke bo- og reisestønaden til studenter innen helsefag med 31,9 millioner kroner.
– Skal man ta i bruk hele landet som praksisarena, må det følge økonomiske støtteordninger som sikrer at flere får mulighet til å bli sykepleier, sier Stabu i en åressemelding.
Han mener det på den måten ikke er størrelsen på lommeboken som avgjør om man har råd til et studium med 50 prosent praksis.
– Jeg er glad for å se at midlene videreføres og styrkes. Nå trenger vi at utdanningsinstitusjonene tildeler disse midlene i forkant av praksisperioden, slik at studentene ikke må legge ut for doble utgifter i forbindelse med praksis, sier han.
Smuler til veiledning
Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til veiledning av studenter og ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Stabu mener det er en grei start, men legger til:
– La meg sette midlene i perspektiv: Om det for eksempel gis 20 000 kroner i året til én praksisveileder, vil 10 millioner kroner kun dekke betaling til 500 veiledere. Det tilsvarer kun ett kull på Oslomet, forklarer han.
Studentlederen trekker eller frem at det er positivt med mer penger til Tørn-prosjektet og at pengene nå også kan brukes til veiledning av studenter og ansatte.
– Vi forventer at dette bidrar til økt utbredelse av veiledningskompetanse på 10 studiepoeng for sykepleiere, sier Stabu.
Savner tiltak for å bli kvitt flaskehals
– Hva savner NSF Student i budsjettet?
– Jeg savner konkrete tiltak i sykepleierutdanningen og tiltak rettet mot kvalitetssikring. I tillegg har det vært mye snakk om hvordan tilgangen på praksisplasser er en flaskehals i utdanningen av sykepleiere. Derfor savner jeg midler som bidrar til å øke antall praksisplasser, sier han.
0 Kommentarer