Sykepleiere i sykehus kan få 93 prosent lønn som pensjonist
En ny avtale kan føre til at flere pensjonister vil jobbe på sykehusene. Avtalen forutsetter rekrutteringsutfordringer. – Og det er det overalt, sier NSF-lederen.
Avtalen om pensjonistavlønning, som gjelder arbeidstakere med offentlig tjenestepensjon, gjelder fra 1. mars 2024.
Dette er en avtale mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Unio, som er Norsk Sykepleierforbunds (NSF) hovedorganisasjon.
Sykepleiere og spesialsykepleiere som er alderspensjonister, og som jobber ved siden av, kan dermed tilbys høyere pensjonistlønn.
Avtalen gjelder der det er rekrutteringsutfordringer. Der det ikke er slike utfordringer, gjelder vanlig pensjonistlønn.
Se hele avtalen nederst i saken.
Samlet kompensasjon på 93 prosent
Satsen for pensjonistlønn er fra 1. januar 245 kroner per time.
Dette står i avtalen:
«Ved rekrutteringsutfordringer kan det til alderspensjonister tilbys tillegg i pensjonistlønnssatsen inntil en samlet kompensasjon på 93 prosent av stillingens sentralt fastsatte minstelønn ved full ansiennitet.»
I tillegg utbetales:
- lørdags- og søndagstillegg
- helge- og høytidstillegg
- kvelds- og nattillegg
Kommunene var først ute med avtale
Sykepleiere og andre i kommunene fikk en tilsvarende avtale like før jul. Avtalen trådte i kraft 1. januar 2024.
NSF-leder: – Vil bety enormt mye for helsevesenet
– Hva betyr dette avtalen?
– Poenget er at gjennomsnittlig avgangsalder for sykepleiere er 58 år, fordi belastningene på arbeid er så høy. Likevel har et lite antall sykepleiere kapasitet og er villige til å bruke den kunnskapen de har, etter at de har blitt pensjonister. Det er en kompetanse det er viktig å bruke, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
Hun legger til:
– Pensjonister i arbeid vil bety enormt mye for helsevesenet.
– Ok honorering
– Vi er fornøyde med at Spekter ser sykepleierkompetansen som særlig viktig og er med på denne avtalen om en ok honorering, sier Larsen.
– Men den gjelder kun der det er rekrutteringsproblemer?
– Og det er det overalt.
– Men arbeidsgiver må være enig i det bildet?
– Jeg tror ikke det er et eneste sykehus der det ikke er rekrutteringsproblemer, sier NSF-lederen.
6 Kommentarer
Astrid Torgunrud
,For å stå lenger i jobb skulle ønske at når sykepleiere står I jobb utover 62 år gies ett ekstra lønnstillegg. I fremtiden vil være avhengig av det.
Astri Marie Bjønnes
,Hva er øvre aldersgrense ? Er det sagt noe nytt om det?
Åshild Schei
,Hvorfor har NSF går med på en avtale hvor vi er prisgitt arbeidsgivers forgodtbefinnende. Uklar og komplisert avtale. Tror det er mange som må ta til takke med laveste pensjonist lønn. Avtale vi hadde var tydeligere.
Åshild Schei
,Jeg trodde 19.9 % avtalen var opphevet. Men jeg ser at den gjelder til Stortinget har behandlet saken. Den gjelder ihvertfall frem til 01.07 slik jeg ser det. Stemmer det?
Veldig enig.
Torbjørg Amdal
,Hva blir lønnen i kroner og øre når tillegget skal være 93% av stillingens sentralt fastsatte minstelønn v/full ansiennitet?