fbpx Studie ga ny kunnskap om forebygging av eggstokkreft Hopp til hovedinnhold

Studie ga ny kunnskap om forebygging av eggstokkreft

Kirurgi for å fjerne kvinners eggledere er en sikker metode som kan beskytte mot fremtidig eggstokkreft, viser en svensk studie.

Eggstokkreft beskrives som en form for kreft med et snikende forløp fordi det ikke er tidlige symptomer. Ettersom kreften som regel oppdages sent, er prognosen ofte dårlig.

En forskergruppe ved Göteborg og Umeå universitet har tatt for seg kvinner som skal steriliseres. Ved sterilisering er det mulig å fjerne egglederne kirurgisk, men det har vært vanlig å kun kutte egglederne.

Hittil har det ikke vært klart om kikkhullsoperasjonene kan føre til flere komplikasjoner sammenlignet med å kutte egglederne. Ifølge forskergruppen er forskjellene marginale.

I en studie der 1000 kvinner skulle steriliseres, fikk halvparten konvensjonell sterilisering, og hos den andre halvparten ble egglederne fjernet kirurgisk. Det var kun små forskjeller mellom gruppene i hvor mange som fikk sårinfeksjon eller urinveisinfeksjon etterpå.

– I denne sammenhengen er dette klassifisert som en akseptert forskjell, uten klinisk betydning, heter det i en pressemelding fra Sahlgrenska akademiet ved Göteborgs universitet.

Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet Regional Health – Europe.

– Ethvert tilfelle av eggstokkreft vi kan unngå er en stor gevinst for samfunnet og for kvinnene som ellers ville blitt rammet. Fjerning av egglederne under sterilisering vil kunne gi mulighet til å forebygge mange nye tilfeller av kreft, skriver overlege i gynekologi. Annika Strandell, førsteamanuensis ved Sahlgrenska akademiet ved Göteborgs universitet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse