fbpx Helsedirektoratet utreder lungekreftscreening Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet utreder lungekreftscreening

Bildet viser en eldre mann som røyker

2200 dør av lungekreft i året i Norge. Nå skal Helsedirektoratet foreslå strategier for organisering av et eventuelt nasjonalt screeningprogram.

Innen slutten av 2025 skal Helsedirektoratet utarbeide en rapport med beslutningsgrunnlag og anbefaling om eventuell innføring av screening for lungekreft i norsk offentlig helsetjeneste, skriver direktoratet på sine nettsider.

2200 dør årlig

– Flere pasienter overlever lungekreft enn før, og det har kommet stadig bedre behandling. Allikevel tar lungekreft fortsatt over 2200 liv årlig i Norge. Samtidig vet vi at de som får oppdaget lungekreft i tidlige stadier, før man får symptomer, har betraktelig bedre prognose enn hvis sykdommen oppdages senere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Skal utrede fordeler og ulemper

I utredningen skal Helsedirektoratet blant annet finne fram til og gjøre rede for forskning og kunnskap om effekter av lungekreftscreening, organisering av et program, samt fordeler og ulemper ved screening.

Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv, og den nest hyppigste kreftformen hos både menn og kvinner i Norge. Om lag åtte av ti lungekrefttilfeller skyldes røyking av tobakk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse