fbpx - På helsa løs med unge sommervikarer Hopp til hovedinnhold

- På helsa løs med unge sommervikarer

NSF-forbundsleder Lisbeth Normann advarer mot å ansette 16-17 åringer som sommervikarer på sykehjem. - Sikkerhetsmessig er dette som å sette tenåringer bak spakene i et passasjerfly, sier hun.  

Sykepleier og enhetsleder, Solveig Marie Dybvik, er uenig. Hun skal ha ansvaret for seks unge sommervikarer.

Normann er svært bekymret over at kommunene tilbyr jobb til unge, uerfarne og umyndige personer for å løse bemanningsfloken under sommerferieavviklingen.

- Det kan gå på helsa løs for de syke eldre hvis 16-17-åringer ansettes som sommervikarer i sykehjem. Svært syke pasienter trenger kompetent helsepersonell også om sommeren,  sier hun i en pressemelding.

Forbundslederen advarer ledere i helsetjenesten på det sterkeste mot å ty til slike løsninger. En 16 åring har verken kompetanse eller erfaring til å pleie, vurdere eller sørge for at syke eldre mennesker får den helsehjelpen de trenger, mener hun.

- Sikkerhetsmessig er dette som å sette tenåringer bak spakene i et passasjerfly. Mens flyselskapene neppe ville vurdert et slikt alternativ, gambler helsetjenesten med å ansette folk som overhodet ikke har tilstrekkelig forutsetninger for å utføre arbeidet på en forsvarlig måte.

Hadde ikke sovet godt
Det formelle ansvaret for å sikre at er tilstrekkelig personell med helsefaglig kompetanse på jobb ligger er den enkelte leder. Et faglig forsvarlig pasienttilbud er lovpålagt - hele året.

- Dersom jeg var leder i helsetjenesten, hadde jeg ikke sovet godt om natta hvis min avdeling var bemannet med ungdom uten helsefaglig utdanning, sier Normann.

Lovlig
Ungdommer under 18 år har lov til å jobbe på sykehjem. Da er de definert som medhjelpere under helsepersonelloven.

Overrasket og skuffet
Om få uker skal enhetsleder Solveig Marie Dybvik sette seks ungsdommer i jobb på Valentinlyst helse- og velferdssenter i Trondheim. En oppgave hun ser på som en vinn-vinn situsjon for alle. Derfor ble NSFs uttalelser en vond pille å svelge.

- Herlighet, tenkte jeg da jeg hørte dette, hva er det de tror om oss som ledere? Vi er sykepleiere, vi og. Selvsagt er vi meget opptatt av å oppretteholde en faglig forsvarlig situasjon i hjemmet.  Utspillet fra NSF var overraskende, og var litt trist å høre, sier Dybvik.

Frigjør tid
75 prosent av de ansatte på sykehjemmet er over 40 år. Derfor er rekrutteringen av ungdommen veldig positiv, mener enhetslederen.

- Først skal vi intervjue dem, så blir de koblet til en egent veileder som de hele tiden skal følge de første 14 dagene. Så får vi se om de kan løse oppgaver på egen hånd. Tanken er iallfall å få bruke hagen mer, fordi de unge kan være der sammen med beboerne. Vi håper på godvær nå.

Med ekstra hender, f.eks til å re opp senger,  kan sykepleierne og hjelpepleierne også få frigjort mer tid til faglige oppgaver.

Kan rekruttere flere
Trondheim kommune har 40 sommerjobber til ungdom mellom 16 og 18 år. Allerede før fristen gikk ut i april var det kommet inn 400 søknader.

Dette tiltaket er positivt for rekrutteringen av fremtidige sykepleiere, mener Solveig Marie Dybvik.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse