fbpx Seks kommuner inn på teppet Hopp til hovedinnhold

Seks kommuner inn på teppet

For andre året på rad har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kontrollert kommunenes likestillingsredgjørelser. 20 kommuner fikk stryk, sju av dem for andre gang.

Et knippe spesielt inviterte journalister var møtt opp til pressekonferanse hos Likestillings- og diskrimineringgsombudet (LDO) i dag klokken 13.00.

Der la Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås frem resultatet etter å ha kontrollert 64 kommuners redgjørelser.
I år fikk 20 kommuner "ikke godkjent". Sju av dem for andre gang.

I fjor la hun frem en liknende rapport. Da hadde LDO gjennomgått 50 kommuner. 28 kommuner fikk ikke godkjent.

- De 28 kommunene ble tatt med videre i denne runden. Av disse fikk sju stryk for andre gang. En kommune (Bjung) lovet bot og bedring og slipper i denne omgang å bli meldt til Nemnda, sier hun.

De seks andre kommunene har Gangås meldt inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Der håper hun de vil bli pålagt å følge regelverket.

- Nemnda kan også velge å gi kommunen tvangsmulgt, sier Gangås.

  Nytt i år

Alle bedrifter, både private og offentlige, er pålagt en aktivitets- og redgjørelsesplikt. Plikten er en del av likestillingsloven. I 2009 bli denne plikten utvidet.

- I år må alle i tillegg redgjøre for aktivitet og tiltak som gjelder personer med etnisk minioritetsbakgrunn og personer med nedsatt funksjonsevne, sier Gangås.

Fortsetter kontrollen

LDO deler ut tre "karakterer" når de går igjennom kommunenes redgjørelser. De kan får "godkjent", "godkjent men mangelfullt" eller "ikke godkjent".

- De 20 som ikke fikk godkjent i år, blir kontrollert av oss også neste år, sier hun.

Frem til nå har LDO bare sett på kommuner, men Gangås lover at neste år vil også andre arbeidsgivere bli kontrollert. Hun ville imidlertid ikke røpe hvilke.

Kan få hjelp

I følge Gangås er LDO mer enn villige til å hjelpe kommunene til å få systematisert sitt likestillingsarbeid. De har blant annet laget en egen brosjyre som du kan finne på www.ldo.no.

- Vår erfaring er at det er godt å ha ris bak speilet, men man kommer som regel lengst med dialog og hjelp, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse